Gençlik Temel Lisesi Müdürü ile Röportaj

0

Özel Gençlik Temel Lisesi Müdürü İlhan POST,

Hayırlı olsun, Temel Liseye dönüştünüz. Dershanelerin dönüşüm süreci ve Temel Liselerle ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

Hoş geldiniz, öncelikle biz teşekkür ederiz, böyle önemli bir konuda halkın tercümanı olduğunuz için.

Tabii dershanelerin dönüşüm süreci 2014- 2015 Öğretim yılından itibaren başladı. Geçtiğimiz yıl 85 civarı Temel Lise vardı, Bu yıl 1000 civarında Temel Lise Eğitim – Öğretim hayatımıza girecek. Temel Liseler 2018 – 2019 Öğretim Yılından itibaren taahhüt edilen şartlara uygun binalarına geçeceklerdir. Dönüşüm sürecinde Sayın Bakanımız ve Özel Öğretim başta olmak üzere Milli Eğitim yetkililerimizin Temel Liselerin önünü açacak katkılarından dolayı da ayrıca teşekkür ediyoruz.

Ayrıca Dershaneler, Temel Lise dışında 8 Ağustos 2015’te yayınlanan Yönetmeliğe göre Özel Öğretim Kursu ve Öğrenci Etüt Eğitim Merkezi şeklinde de dönüşümünü gerçekleştirebilecek.

Peki bu durum sizi nasıl etkileyecek? Siz Temel Lise oldunuz.

Yeni yönetmelik gereği bir kurs merkezi, en fazla üç ana bilim grubundan ders verebilecek, mesela Matematik, Fizik, Tarih Bilim Grubu gibi. Tabii, bu sınırlama herhangi bir alanın ihtiyacını karşılamıyor. Önceden öğrenci bütün ders ihtiyacını tek bir kurumdan karşılıyordu, şimdi üç dersi bir kurumdan diğer bir üç dersi başka bir kurumdan karşılayacak, bu da ekonomik külfeti arttıracaktır. Tabii öğrenci ve veli portföyümüz için bu alışılagelenin dışında olduğundan bir şaşkınlık yaşanmaktadır. En az dört bilim grubu olması halinde bir alanın ihtiyacı karşılanıyor. Sayısal alan için, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, TM alanı için, Türkçe, Matematik, Tarih, Coğrafya gibi. Sayın yetkililerden böyle bir düzenleme beklentimiz var.

Yine yapılan düzenleme ile kurslar en fazla 16 kişilik sınıflardan oluşabilecek.

Temel Lise bünyesinde mezun öğrencilere yönelik hafta sonları kurs açma hakkı var, bu doğrultuda Türkçe, Matematik, Tarih bilim grubundan kurs başvurumuzu yaptık.

Akşamları ve Pazar günleri ders olmamasını nasıl karşılıyorsunuz?

Akşam dershaneciliği kanaatimce buralarda çok yaygın, İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde ve Batıda fazla yaygın değil, bu anlamda bu kararı olumlu buluyoruz, öğrencilerin de öğretmenlerin de mutlaka bir gün dinlenmesi ve kendini yenilemesi gerekir.

Temel Liselere dönersek, kayıtlarınız nasıl gidiyor, hangi gruplara talep daha çok?

Tabii biz Özel Gençlik Temel Lisemize 9.,10., 11. ve 12. Sınıflarımızın kayıtlarını alıyoruz. Özellikle 12.sınıflarımıza yoğun talep var, çünkü bir taraftan YGS – LYS hazırlık çalışmaları, bir taraftan müfredat dersleri arasında bocalıyor gencimiz, 12. Sınıf öğrencileri, saat 15:00 – 16:00’ya kadar okulda bulunacaklar, o saatten sonra da ya hafta içi akşam 19:00’a kadar, veya hafta sonları YGS – LYS için kurslardan istifade edecekler, dolayısıyla gençlerimizin dinlenmeye vakitleri olmayacak. Biz Özel Gençlik Temel Lisemizde hem müfredatı, hem de YGS – LYS çalışmalarımızı birlikte yürüteceğiz. Biz burada Anadolu Lisesi müfredatı yanı sıra 12. sınıflarda 15 saat, 11.sınıflarda 10 saat ekstradan YGS –LYS programı uygulayacağız. Öğrencilerimiz fazla yorulmadan hem resmi müfredat, yazılılar v.s; hem de YGS – LYS ihtiyaçlarını karşılayacaklar. 9. ve 10. sınıflarda da bu çalışmaların yanı sıra “Değerler Eğitimi” çalışmalarını da öne çıkaracağız.

Peki, Teşvik başvuruları da başladı. Bu konuda ne diyeceksiniz?

Bu İktidar en başından beri özel öğretime önem veriyor, ilk dönemlerde, Özel Öğretimi teşviğe yönelik çalışmaları hatırlarsanız AYM’den dönmüştü. Geçen yıl başvuranların tamamı bu haktan yararlandı. Bu yıl Orta öğretimde 110 bin kişiye teşvik verilecek. Talebe göre sıralama olacaktır. Özel Gençlik Temel Lisemiz de teşvikten faydalanacak kurumlardan bir tanesi, Dönüşüm sürecinin halkımız ve eğitim camiası için hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

Yorum Yaz