ENSTRÜMAN EĞİTİMİ

0
Salih Toprak - Müzik

Salih Toprak – Müzik

Bilindiği üzere enstrümanların yapımıyla ve icrasıyla ilgilenen insan sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Bu nedenle halk eğitim merkezleri, belediyeler ve özel kurumlar bu konu üzerinde hassasiyetle durmaktadırlar. Yıllık veya aylık kurlar başlatarak enstrüman öğrenimi konusunda katılımcılara en iyi desteği sağlamaya çalışmaktadırlar. Böylece hem bireylerin gereksinimlerinin karşılanması hem de kültürümüze ait güzelliklerin nesilden nesile aktarılması amaçlanmaktadır.

Türkiye, farklı kültürlerin bir arada bulunduğu Doğu ve Batı’nın tam orta noktasında etkileşim alanında bulunmaktadır. Dolayısıyla da farklı türde enstrümanlar kullanılmasıyla zengin bir müzik kültürü oluşmuştur. Odak nokta olmanın da getirdiği kültürel zenginliğin topluma yansıması her ne kadar kutuplaşma gibi algılansa da toplum mutlaka bir noktada birleşmektedir. Örneğin batı kültürüne ait enstrümanlar olan gitar, keman, viyola, viyolonsel ve yan flütle öz kültürümüze ait eserler seslendirilebilmektedir. Bu, elbette bireylerin becerileriyle olmaktadır.

Enstrüman çalmanın her meslekte ve uğraşta olduğu gibi kendine mahsus zorlukları vardır. Bu zorluklar kişileri bazı soruları sormaya itmiştir. Çokça sorulan sorulardan olan “Ben ne kadar zamanda öğrenirim” veya “öğrenmem kaç ay sürer ” gibi soruların cevabı görecelidir ve tamamen bireyin yeteneği ile ilgilidir. Yetenek ise Allah’ın (c.c.) insanlara bahşettiği bir güzellik, insanın şükretmesi için bir sebeptir.

Bir insan enstrüman öğrenirken teoriyi bilmese bile becerisiyle öğrenmek istediği enstrümanı kolaylıkla öğrenebilir. Müziksel tabirle “kulaktan” tek nota bile bilmeden enstrüman çalabilen kişi sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Ancak bu demek değildir ki hiç teori olmadan her enstrüman öğrenilebilir. Halk ozanlarımızın çoğu ya hiç nota bilmemektedir ya da ihtiyaç ve merak doğrultusunda nota öğrenmişlerdir. Burada dikkat edilecek husus, enstrüman öğretiminin nota bilmeden zor öğrenilecek olmasıdır. Türk müziğimizde “Meşk” (görerek hafızaya alma) bugün kullanılsa da temel nota bilgileri olmadan öğrenme gerçekleşmemiştir. Aynı zamanda nota öğretimi ile alınacak olan mesafe de diğer tekniklere göre daha uzundur.

Enstrüman öğrenirken teori (nota bilgisi) olmadan, kısa süreli ve çabucak gelip geçecek bir heves gibi çalışmamak gerekir. Çalışmalar disiplinli ve sürekli olmalıdır. Aksi takdirde haftada 1 saat veya günde 10-15 dakikayla enstrüman öğrenilmesi ancak kişi çok yetenekliyse mümkündür. Belli yerlere gelmiş ve dinlediğimizde gönlümüzü titreten sanatçılarımız, günde en az 6 ila 8 saat enstrümanıyla ve sanatıyla ilgilenmiştir. Bu çalışmalarında elbette birden fazla kaynak ve müzik türünden faydalanmışlardır. Böylece sanatçı kimliklerini kazanmışlardır.

Enstrüman öğretiminde gruplar şeklinde toplu olarak dersler icra edilecek ise yaş ve fiziki gelişime göre ilkokul, ortaokul ve lise seviye grupları oluşturulmalıdır. Bu şekilde çok daha verimli sonuçlar elde edilebilir. Aksi takdirde öğrenim süreleri oldukça uzar veya bireyler arasında öğrenim açısından ciddi farklar oluşur. Bunun sonucunda enstrüman öğretimi yapan kurslar açıldıktan kısa bir süre sonra yeterli öğrenci bulamayıp kapanma noktasına gelmektedir.

 

Okulumuzda enstrüman öğretimi ve sosyal kulüp işleyişi, idarecisinden öğretmenine tüm birimleriyle profesyonel düşünülmektedir. Bu doğrultuda hedefimiz Enderun Liseleri öğrencilerinin enstrüman çalabilme becerisi kazanmış, öz kültürümüzün en güzel örneklerini sergileyebilecekleri ve nesilden nesle aktarabilecekleri bir uğraşlarının olmasıdır. Hedeflerimiz doğrultusunda, öğrencilerimize ilk olarak severek öğrenim metodu uygulanmaktadır. Öğrenme süresini de ciddi ölçüde kısaltan bu metod aynı zamanda kalıcılık da sağlamaktadır. Başarının anahtarı sadece motivasyon değil uğraşımız her ne olursa olsun, o dersi veya enstrümanı önce sevmektir. Bu değerler ve hassasiyetler ölçü alınarak, okulumuzda gerçekleştirilen sosyal faaliyetlerde öğrencilerimize “Ney, Gitar ve Bağlama” eğitimleri verilmektedir.

  

 

Müzik Öğretmeni

Salih TOPRAK

Yorum Yaz