Üniversite Sınavı ve Hedef Belirleme

0

IMG_8532

20-21 Haziran 2020 Üniversite sınavının gerçekleşeceği tarihler. Bu tarihe kadar sınava kendimizi en iyi şekilde hazırlamamız gerekiyor. Bu süre bazı öğrenciler için uzun bazıları için oldukça kısa olabilir. Süre uzunda olsa kısada olsa yapacağınız ilk iş istekleriniz, beklentileriniz ve hedeflerinizi belirleyerek işe başlamak. Hedeflerinizi belirlerken kendinizle ilgili olumlu algıya sahip olun ve başaracağınıza inanın. Hedefleriniz, ne düzeyinizin altında olup sizi tembelliğe yöneltsin ne de ulaşamayacağınız kadar yüksek olsun. Bu hedeflere ulaşmak için sahip olmanız gereken özelliklerle, sahip olduklarınız arasındaki farkı, yani eğitim ihtiyacınızı belirleyin. Sınava gireceğiniz alanlarda hangi konuları anlamlı olarak öğrendiniz; hangilerinde eksikleriniz var, nasıl çalışırsanız daha iyi öğrenirsiniz üzerine dürüstçe bir değerlendirme yapın.
Belirlediğiniz öğrenme ihtiyaçlarınız ve hangi konuları nasıl daha iyi öğreniyorsunuz sorusuna verdiğiniz cevaplar doğrultusunda, öğrenmenizi yöneteceğiniz bir öğretim planı hazırlayın. Böylece eksikliğini hissettiğiniz konularda kendinizi geliştirebilir; iyi olduğunuz konulardaysa öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.
Motivasyon, bir işi başarıp başaramayacağımızla ilgili algımızdan (öz yeterlik algısı) büyük ölçüde etkileniyor. Bu nedenle, başarma motivasyonunuzun yükselmesi için çalışırken başarıyı tatmanız, böylece başarabileceğinize inanmanız gerekiyor. Sınavlara hazırlanırken her öğrencinin takip edebileceği farklı bir strateji söz konusu olabilir ve doğru denebilecek birden fazla yol var. Bu süreçte önemli olan temel bazı hatalar yapmamaktır. Bu hatalara düşmezseniz sınav başarısı da kendiliğinden gelecektir. En önemli hataların başında bir hedef belirlemeden, dalından düşen yaprak misali, rüzgâr ne yönden eserse o yöne gitmeyin Meslek-bölüm ya da en azından başarı sırası hedefi belirlemek gerekiyor. Zor zamanlarda hedefi düşünmek size direnç katacaktır.
Ders çalışma ortamının doğru bir şekilde kurgulanmaması da önemli hatalardan biri. Öğrenme sadece beyinde gerçekleşen bir süreç değil. Çevresel koşullar ve uyarıcılar da öğrenmeyi kolaylaştırıp zorlaştırabilir. Bu nedenle ders çalışırken müzik dinlemeyin. Sınavda müzik olmadığı için öğrendiğiniz bilgileri hatırlamakta zorluk yaşayabilirsiniz. Çok soğuk ya da çok sıcak bir ortamda ders çalışmak uykunuzu getirir, dikkatinizi böler. Yatarak ya da çok rahat bir şekilde ders çalışmak bir müddet sonra uyumaya neden olur. Kalabalık ve çok sesli bir ortamda ders çalışmak dikkat dağıtır. Cep telefonu, bilgisayar, internet, televizyon eşliğinde ders çalışmak, “Benim üniversite sınavına ilişkin ciddi bir iddiam yok.” anlamına geleceği için bu teknolojik aletlerin çalışma saatlerinde ortamda olmaması gerekiyor.
Ayrıca iyi olduğunuz derslerle çalışmaya başlamak sizi motive eder ancak, sürekli iyi olduğunuz dersleri çalışıp eksiklerinize odaklanmazsanız gelişme gösteremezsiniz. Bazen bir saat bazen beş saat çalışmak, içinizden hangi dersin sesini duyarsanız ona çalışmak yapılacak en önemli hatalar arasında yer alıyor. Hazırlık süreci uzun, fakat sınırsız bir süre değil. Bunu verimli değerlendirmek için mutlaka planımız olmalı; fakat bu plan bizi sonuca ulaştırmalı.

Mehmet DOĞAN
Enderun Fen ve Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni

Yorum Yaz