Teknoloji

0

Elektronik Çakmak: Tesla

Karşımıza her gün çeşit çeşit ve hayatı kolaylaştıran ürün çıkıyor. Peki, sınırsız kullanım sağlayan çakmak diye bir şey duydunuz mu? Hiç bitmeyen çakmak Tesla’dan bahsedeceğiz: Mark F. Pauling tarafından geliştirilen Tesla çakmak, bu zamana kadar bilinen bütün çakmak tasarımlarından farklı bir şekilde çalışıyor. Elektromanyetik tetikleme ve elektrikli kıvılcım sistemine sahip olan çakmak, sınırsız kullanım işlemini kullandığı neodimyum mıknatıslara borçlu. Bu mıknatıslar, çakmağın her harekette şarj olmasını sağlıyor. Çakmağın dış kısmı da çok yaratıcı bir şekilde tasarlanmış: Alüminyum-Magnezyum alaşımlı ile kaplı olan çakmak, aşırı soğuk ya da sıcak havalarda da sağlam şekilde kalmaya başarıyor. Ayrıca dış kaplamada

bulunan kauçuk çakmağı su ve toza karşı da dayanıklı hale getiriyor. Sınırsız bir kullanım sunan ve hareket ile şarj olan Tesla çakmak, Tek bir sallama ile 3-4 saniye civarında kıvılcım üretmekte. Yani normal bir çakmak ile aynı standart süreye sahip.

İnsan Beynine Yakın Yapıda Çalışan Bilgisayar Çipi Geliştirildi

Yapay zekâ teknolojisi her geçen gün değişiyor. Sadece dört işlem yapabilen makinelerden başlayıp, uzaya yolladığımız insansız uzay araçlarına kadar geldik, ancak bu son keşif iddialı. Çinli bilim adamları insan beynine yakın bir şekilde çalışan bir bilgisayar çipi geliştirdi. Hangcou Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Cıciang Üniversitesi araştırmacılarının bir yıllık çalışmayla geliştirdiği çipe “Darwin” adını verdi. Küçük madeni para büyüklüğünde ve siyah renkli olarak tasarlanan Darwin, 4 milyondan fazla sinaps bağlantı noktası ve 2 bin 48 nöronla donatıldı. Hangcou Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Dr. Ma Dı, “Darwin, nöronların sinaps bağlantı noktalarını kullandığı beyindeki sinir ağını taklit ederek akıllı bilgisayar görevlerini de yerine getiriyor.” dedi. Darwin’in robotik çalışmalarda, akıllı donanım sistemlerinde ve beyin-bilgisayar arayüzlerinde kullanılmasının beklendiğini söyleyen Ma, çipin gelişiminin daha başlangıç safhasında olduğunu vurguladı.

Darwin’in bilinen diğer bilgisayar çiplerinin yapamadığı zor işlemleri yapabildiğini aktaran araştırmacılar çipin farklı insanlar tarafından yazılan rakamları tanımlamak, farklı görüntüleri ayırt edebilmek ve kullanıcının beyin dalgalarına göre ekrandaki nesneleri hareket ettirmek gibi karmaşık bilgileri işleyebildiğine dikkati çekti. Çin’de beyinden esinlenilerek yapılan bilgisayar çalışmalarında dönüm noktası olarak nitelenen araştırma, “Science China” dergisinde yayımlandı.

Türkiye’ye İnsansı Robot Fabrikası Açılıyor!

Türkiye’deki yazılım firmalarından biri olan Akınsoft Türkiye’de bir ilke imza attı. Akınsoft, 2009 senesinde kurulmuş olan robotik laboratuvarında 2011 yılında “Akıncı”, 2013 senesinde ise “Ada” ismini koyulduğu insansı robotlarını üretmiş olduklarını gururla belirtti. Bu robotların daha önce Konya’da bir kafede ve Robotik Uygulama Merkezi’nde garson robot olarak görev yaptığına dikkat çekti. Akınsoft şirketi tam 20 yıldır yazılım konusunda çalışma yapıyor. 2009 yılından beri de robotik teknolojilerle kendilerini sürekli geliştirmekte olduklarını belirten grup tarafından “Şimdi hedefimiz 2023. Cumhuriyetimizin 100. yılı için vizyonumuz, uzay teknolojileri konusunda AR-GE faaliyetleri başlatmaktır.” Şeklinde bir açıklama yapıldı. Temeli atılan fabrikanın 2016 yılının sonlarında faaliyete geçeceği ve seri üretimi başlatacak olan robotların fiyat ölçütleri oluşturulduktan sonra satışa sunulacağı ve robotların hostes ya da garson olarak görev yapacakları da belirtildi. Açılış törenine Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak ve Ankara Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Vehbi Konarılı ile birden fazla davetli katıldı.

Plüton İlk Defa Yakından Görüntülendi

Yaklaşık on yıl önce Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından fırlatılan Yeni Ufuklar (New Horizons) adlı uzay aracı, 2015 yılının Temmuz ayında Plüton’u görüntüledi. Uzay aracı bu fotoğrafları aşama aşama Dünya’ya aktarmakla beraber Plüton’un 17.000 kilometre yakınından geçerken on beş dakika boyunca yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekti. NASA bu fotoğrafların ellerine ulaşan kısmını geçtiğimiz günlerde yayımladı. Bu fotoğraflarda gezegenin yüzeyine ait ayrıntılar, kraterli, dağlık ve buzlu alanlar çok net olarak görülebiliyor. New Horizons, görevi sırasında Pluton’a ait Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra isimli beş uyduyu da inceleyecek. Uzay aracı Dünya’ya 5 milyar kilometre uzaklıkta çektiği fotoğrafları NASA üssüne göndermeye devam edecek.

Ahmet Şamil SÜSLÜ
Enderun Liseleri FL 10-A

Yorum Yaz