Madde Bağımlılığı

0
ÖZEL ENDERUN LİSELERİNDE MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ

Gençler arasında hızla yayılan madde bağımlılığı ve onun ürküten sonuçları karşısında öğrencilerinin üzerinde etki oluşturmak ve öğrenciler için gerekli önlemleri almak maksadıyla harekete geçen Özel Enderun Liseleri gençleri madde bağımlılığı konusunda bilinçlendirmek için Tıp Fakültesi Üroloji Dalı Prof.Dr. Recai GÜRBÜZ’ü davet etti.

Enderun Liseleri öğrencileriyle buluşan Prof.Dr. Recai GÜRBÜZ “Bağımlı Olma Özgür Ol” sloganından hareketle gençler arasında bağımlılığı çok sık görülen sigara, alkol ve uyuşturucu konusunda bilgiler vererek öğrencileri bu tehlikelere karşı uyardı.

Sigaranın, kötü alışkanlıkların en masumu görünüp diğer bağımlılıklara zemin hazırlaya en tehlikeli madde olduğunu belirten Prof.Dr. Recai GÜRBÜZ:” İnsanların herhangi bir maddeye bağımlı olması için gerekli sebepleri şöyle sıralayabiliriz: Merak, Arkadaş baskısı, sorunlarına çözüm aramak, farklı gözükmek, beğeni toplamak, bir guruba ait olmak ve eğlenmek… Gençler sonunu düşünmeden çıktıkları bu yolda kendilerini nasıl büyük bir felaketin beklediğini bilmiyor; hâlbuki sigara zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kâğıt içine sıkıştırılarak sarılmış halidir. Vasıfsız gibi görünen o küçük paket bomba yüklü araçtan farksız bir zehir yüküdür. Sigaranın içinde şu zehirler vardır: Karbon monoksit: Egzost gazı Arsenik: Zehir imalatı Metanol: Roket gazı DDT: Böcek ilacı Kadmiyum: Araba aküsü Bütan gazı: Tüp ve çakmak gazı Aseton: Kimyasal sökücü Naftalin: Güve ilacı Amonyak: Kimyasal temizleyici Nikotin: Bağımlılık yapan bir uyuşturucu çeşididir. Diğer maddelere bağımlılığı artıran kötülüklerin temeli olan sigara önümüzdeki 20 yıl içinde AIDS, Tüberküloz, trafik kazaları, anne ölümleri, intihar ve cinayetlerin toplamından daha fazla insanı öldürecek.

Sigara kullanan birinin uyuşturucu kullanma riski de çok yüksektir. Uyuşturucu: beyin ve merkezi sinir sistemini, sindirim sistemini, karaciğer ve böbrekleri, solunum sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca AİDS, frengi, verem, kanser, kangren ve benzeri birçok ölümcül hastalığa neden olmaktadır. Ayrıca beyin ve akıl sağlığının en büyük düşmanı olan uyuşturucu kullanan kişide fiziksel ve ruhsal bağımlılığa yol açar. Ayrıca bu maddeler kişisel ve toplumsal yönden ekonomik ve sosyal çöküntü oluşturur.

Bağımlılıklar samimi arkadaş gibidir hep beraber olmak isterler. Bu nedenle sigara ve uyuşturucu bağımlılığı olan kimsede alkol kullanımının olmaması imkânsızdır. Mayalanmış şekerli besinlerden elde edilen aklı, şuuru etkilemek suretiyle sarhoşluk veren alkol: Cinayet, tecavüz, şiddet olayları, trafik kazaları, aile içi şiddet ve akıl hastalıkları gibi birçok kötülüğü ortaya çıkarmaktadır. Zihinsel gerilik, büyüme, konuşma bozuklukları, kafa ya da yüz bozuklukları, eklem ve kaburga problemleri, kalp hastalıkları mide ve bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığa da yol açmaktadır.

Sevgili Gençler! Peygamber Efendimiz:”Her sarhoşluk veren şey haramdır. Kim Allah’a ve ahirete, inanıyorsa üzerinde içki bulunan sofraya oturmasın. Üç kişi vardır, cennete girmeyecektir: Anne babasının hukukuna riayet etmeyen kimse; içki düşkünü olan kimse; verdiğini başa kakan kimse diye buyuruyor” diyerek; madde bağımlılığının zararlarından güzel ahlakın öneminden söz etti.

Yorum Yaz