İyi Bir Tercihin Başlıca Kıstasları

0
Derviş Tonbak - Rehberlik

Derviş Tonbak – Rehberlik

Tercih maratonu başlıyor. Maalesef bilinen yanlışlar her yıl tekrarlanıyor. Bu nedenle tüm öğrencilerin mutlaka bir uzman eşliğinde tercih yapmalarını öneriyoruz.

Tercih yaparken en geçerli kriter sıralamadır. Sınav sonuçları açıklanıp sonuç belgesine baktığımızda birden fazla sayısal veri ile karşılaşırız. Bu verileri doğru yorumlamak, doğru tercih yapılmasını sağlayacaktır. Tercih listesi oluşturulurken puandan ziyade, Türkiye başarı sırası göz önünde tutulmalıdır. Bir önceki yılda başarı sıralamaları öğrenciye kolaylık sağlayacaktır. Çünkü her sene sistem veya puanlar değişse de başarı sıralamaları bize en sağlıklı göstergeyi sağlayacaktır.

Öğrencilerimizin en çok yanlışa düştüğü konulardan bir tanesi tercih listesinin bildirilmesinde acelecilik yapılmasıdır. Tercih listesinin sisteme hemen girilmeyip, son tercih günlerine kadar üzerinde çalışılması gerektiğini savunuyoruz. Zira bu erken bildirimin öğrenciye hiçbir getirisi yoktur.

Yine tercih listesini oluştururken öğrencilerimizin istedikleri ve kendilerine uygun bölümleri tespit edip tercih etmeleri onların yararına olacaktır. Geçtiğimiz senelere bakıldığında kazanıldığı halde kayıt yaptırılmayan veya devam edilmeyen birçok bölümün mevcut olduğunu görüyoruz. Okunmak istenilmeyen bölümün kazanılması sadece o seneyi etkilemekle kalmayıp; bir sonraki sene tekrar sınava girildiğinde o adayın OBP sini yarı yarıya düşürecektir. Fakat tercih yapmanız bir sonraki sene için dezavantaja sebep olmayacaktır. Bu kural üniversite kontenjanına yerleşme hakkı kazanmış olanlar için geçerli olacaktır.

Tercih listesi içerisinde sıralamanıza göre yerleşme ihtimali yüksek olan bölümleri avantaj sağlaması için üst sıralara yazmanında bir katkısı olmayacaktır. Çünkü ÖSYM tercih önceliğini değil, sıralama ve puan kıstasını baz alarak yerleştirme işlemini gerçekleştirecektir.

Son olarak değinmek istediğimiz ise tercih kılavuzunda yer alan “Özel Koşullar” kısmının mutlaka incelenmesi gerektiğidir. Özellikle de Vakıf Üniversitelerinin özel koşulları değerlendirmeye alınmalıdır. İşte tüm bu stratejiler doğrultusunda tercihler oluşturulmalıdır.

Yorum Yaz