Hekimbaşı Salih Efendi (1816, İstanbul-1895, İstanbul), Osmanlı hekim. Tıp öğretim dilinin Türkçeleştirilmesine katkılarıyla tanınır.
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’yi (Askeri Tıbbiye) birincilikle bitirdikten (1843) sonra aynı okula nebatat (botanik) hocası olarak atandı. 1848’de hekimbaşı ve Askeri Tıbbiye nazırı oldu. 1865’te tıp yapıtlarını çevirtmek amacıyla Cemiyet-i Tıbbiye-i Osmaniye’nin kurulmasına ön ayak oldu ve başkanlığını üstlendi. Askeri Tıbbiye’de Fransızca okutulan derslerde her yabancı hocanın yanına bir muallim muavini atayarak tıp derslerini Türkçe okutabilecek hocaların yetişmesini sağladı. Ayrıca Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye’de (Sivil Tıbbiye) botanik hocalığı yaptı, maarif müsteşarlığı ve Maarif Meclisi başkanlığı gibi görevlerde de bulundu. Anadoluhisarı’nda bugün koruma altında olan yalısının (Hekimbaşı Yalısı) bahçesinde ender bitki, çiçek ve meyve ağaçları yetiştirdi.
Salih Efendi, 1866’da İstanbul’da toplanan Beynelmilel Sıhhiye Konferansı’na başkanlık etti; karantina konusunda başarılı çalışmalar yaptı. İlm-i Hayvanat ve Nebatat (1865) adlı bir kitap çevirisi vardır.