Kitaplar bir kültürün yaşatılmasında hayati bir öneme sahiptir. Bir medeniyetin büyüklüğü edebiyatının büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Tarih boyunca güçlü medeniyetlerin hepsi güçlü bir edebiyata sahip olmuştur. Tarihin gördüğü en büyük devletlerden biri olan Osmanlı Devleti’nin edebiyatı da muasırı olan bütün devletlerden üstün bir edebiyattı. İşte bize bu medeniyetten ve bu edebiyattan eşsiz bir kitap mirası kaldı. Bizler ise maalesef bu mirasa lâyıkıyla sahip çıkamadık ve gençlerimize kitabın önemini ve kitap sevgisini yeterince aşılayamadık. Bu mirasa sahip çıkmak amacıyla ve gençlere kitap sevgisini aşılamak düşüncesiyle Gençlik Temel Lisesi muhtelif faaliyetler yürütüyor.
Gençlik Temel Lisesi olarak gençliği kitaba yönlendirmek için yoğun bir gayret sergilemekte ve bünyemizde bulunan öğrencilerimize muhtelif türlerde kitap kaynağı sağlamaktayız. Lisemiz kütüphanesinde romanlardan akademik kitaplara varıncaya kadar birçok kitap bulunmakta ve öğrencilerimizin hizmetine sunulmaktadır. Kitap okuma saatleri ile öğrencileri kitaba teşvik ederken okunan kitapların değerlendirilmesi hususunda da roman tahlili, kitap kritiği gibi çalışmalar yürütülmektedir.
Gençlik Eğitim Kurumları Kurucu Temsilcisi Muharrem Turşucu’nun da destek ve katılımlarıyla kütüphanemiz müdavimlerinden Mustafa Şen’le ,Tarık Buğra’nın “Osmancık” adlı romanının tahlilini gerçekleştirdik. Sohbetimizde romanın mekânı, zamanı, karakterleri, kullanılan teknikler, bakış açısı, özeti gibi romanın teknik unsurları üzerinde duruldu. Romanın ana fikri ve romanda verilen alt mesajlar üzerinde sohbetimiz yoğunlaştı. Mustafa Şen ağırlıklı olarak Osmancık karakterinin tahlili üzerinde duruken, “ Osmancık’ın nasıl Osman bey olduğunu ve bununla birlikte küçük bir beyliğin büyük bir devlet hâline nasıl geldiğini bu romanda adeta izliyoruz.” şeklinde altı çizilmesi gereken değerlendirmelerde bulundu. Bu güzîde romanı enine boyuna değerlendirdikten sonra okurumuz Mustafa Şen bu kitaptan aldığı hazzı bizimle paylaşıp, meraklılara kitabı okumaları hususunda telkinlerde bulundu. Sohbetimiz, bundan sonra okunacak ve tahlil edilecek kitaplar belirlenerek sona erdi. Sohbetimize katılım ve desteklerinden dolayı sayın Muharrem Turşucu Bey’e ve okurumuz Mustafa Şen’e teşekkür ederiz.