Hem dünyada hem de ülkemizde kütüphanelerin kullandıkları belli bir katalog sistemi vardır. Bu sistem kütüphanelerin işlevini birçok yönüyle artırıyor. Kitaplara ulaşmanın kolaylaşması, katalog taraması ve mevcut materyallerin muhafazası bunlardan birkaçı. Bütün bu sistem iyi bir kütüphane yazılımıyla da desteklenince ortaya iyi işleyen bir kütüphane çıkıyor.
Gençlik Kütüphanesinde bunu sağlamak için yapılanlar şunlar:
Öncelikle kütüphanenin DNA sı niteliğinde olacak olan sınıflandırma sistemi belirlendi. Dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan Dewey’in onlu sınıflaması kullanıldı. Bu sınıflamada Bilgiler 10 ana sınıfta toplanır ve alt bölümler bu sisteme göre 10, 100, 1000 şeklinde hiyerarşik olarak dallara ayrılır. Bu sınıflamaya göre her kitabı kodladık. Bunu kitaplara ilave ettiğimiz sırt etiketleriyle yaptık. Sırt Etiketlerinde kitabın konusu, o konunun bulunduğu raf, raftaki sıra numarası, kaçıncı kopya olduğu ve bütün bu bilgileri içeren barkod bulunuyor. Ayrıca kitaplar bulundukları rafları tanımlayan renkli etiketlerle de desteklendi. Barkod okuyucumuzu da sisteme dâhil edince hızlı işleyen bir yapı vücuda gelmiş oldu.
Kitapların ömrünü uzatma için sistemin gerektirdiği etiketleri yapıştırdıktan sonra kitapları şeffaf dc-fix ile kapladık. Bunu şimdilik yeni aldığımız kitaplarda yaptık. Zaman içerisinde mevcut kitaplarımızın tamamını bu yolla güçlendireceğiz.