Başarının 10 Kuralı

0

a1eb3a58-5255-4237-ac61-dee85f7ed08e

Milyonlarca adayın iyi bir üniversite hayaliyle gireceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na sayılı günler kaldı. YKS uzun soluklu bir çalışma gerektirmektedir. Öğrencilerimizin zekâsını kullanmanın yanı sıra planlı ve programlı çalışıp motivasyonunu yüksek tutması gerekmektedir.

Sınava sayılı günler kala öğrencileri başarıya götürecek ve rakiplerinden bir adım öne çıkaracak 10 önemli öneri ;

ÖRNEK TEŞKİL EDEN ÇIKMIŞ SORULAR

ÖSYM’nin hazırladığı geçmiş yıllarda çıkan üniversite sınavında çıkan sorular baştan sona muhakkak çözülmelidir. Soruları çözmeye son yıldan başlayarak önceki yıllarda doğru çözüm yapılmalıdır.

KONU EKSİKLERİNİ TAMAMLAMA

Varsa önce konu eksiklikleri tamamlanmalıdır. Konulara çalıştıktan sonra o konuyla ilgili başta elinizdeki tüm kaynaklardan o konuyla ilgili her türlü soru çeşidini çözüp konuyu özümsemeniz gerekmektedir.

DENEME SINAVLARI

Deneme sınavı adı üstünde kendimizi test edeceğimiz sınavlardır. Deneme sınavlarını mümkünse sınav saati ve süresi içerisinde çözmek, öğrencilere disiplin kazandırıp sınav anında heyecanlanmalarını önleyecektir.

DENEME ANALİZLERİ

Deneme yapmak kadar deneme analizleri de oldukça önemlidir. Her deneme bitiminde yanlış yapılan sorular gözden geçirilmeli ve varsa eksik konular, bir an önce tamamlanmalıdır. Çözülen denemede bir soru dahi yanlış olsa o soru göz ardı edilmemeli ve muhakkak doğru çözümü öğrenilmelidir.

SAĞLIKLI BESLENME

Öğrencilerin sınav öncesinde beslenmelerine dikkat etmeleri ve bu süreçte bilmediği veya alışık olmadığı yiyecekleri tüketmekten kaçınmaları gerekmektedir. Çünkü olası bir durumda sağlığınız etkilenecek ve sınav öncesi motivasyonunuzu düşürerek çalışmalarınızı olumsuz etkileyecektir.

UYKU DÜZENİ

Son bir ay uyku saatinize dikkat etmelisiniz. 23.00’ten önce yatıp sabah erken kalkmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Sabah saatlerinde yapılan çalışmaların bilimsel olarak daha kalıcı olduğu belirtilmektedir. Bu alışkanlığı prensip haline getirip hayatımızın her anında uygulamalıyız.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Ben sınavda başarılı olacağım, diyen öğrencinin kesinlikle cep telefonu, bilgisayar, televizyon ve tablet gibi teknolojik aletlerden uzak durması gerekmektedir. Ders çalıştığımız ortamda teknolojik aletlerin olmamasına özen göstermeliyiz.

STRATEJİ GELİŞTİRİN

Bundan sonraki yapacağınız her denemede kendinize bir yol-yöntem belirleyin. Türkçe dersi anlamaya dayalı sorular olduğu için zihniniz açıkken çözülmesi önerilir. O yüzden soru çözümünde ilk olarak Türkçe dersinden başlamak sizlere zamanınızı kontrol etme açısından faydalı olacaktır. Bundan dolayı her denemede kendinize göre bir çözüm sırası belirleyin ve YKS’de de bu sırayla soruları çözmeye dikkat edin.

ZAMAN YÖNETİMİ

Sizler için ayrılan sürede tüm soruları gözden geçirmek için turlama tekniğini kullanınız. Çözemeyeceğiniz veya anlayamadığınız soruya bir işaret koyarak fazla zaman kaybetmeden diğer sorulara geçiniz. Soruların hepsini bitirdiğinizde tekrar bu sorulara göz atınız. Bu sizlere zaman kazandıracaktır. Sınav anında heyecandan her dakika odaklanamayabilirsiniz. Dikkatinizin dağıldığı anlar muhakkak olacaktır. Bu anlarda 5-10 saniye mola verip nefes egzersizi yaptıktan sonra tekrar sınavınıza kaldığınız yerden devam ediniz.

MOTİVASYON

Başarı “başaracağım” diyenlerindir. Bu yüzden motivasyonunuzu yüksek tutup yaptığınız deneme sınavlarında düşük gelen puanlarınızın sizi etkilemesine izin vermeyin. Motivasyonunuzu bozmadan her sınavı bir maç gibi görüp önünüzdeki maçlara odaklanarak çalışmalarınızı daha da artırın. Olumsuz giden bazı durumların, son günlerde motivasyonunuzu düşürmesine müsaade etmeyiniz.

GENÇLİK ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MÜDÜRÜ

Yorum Yaz