Özel Enderun Fen ve Anadolu Liselerinden Yks Öncesi Uyarılar

0

Özel Enderun Liseleri Rehber Öğretmeni Halim SELVİ YKS sınavı öncesinde sınava girecek öğrencilere tavsiyelerde bulundu, tecrübelerini paylaştı.

kapak,GÖRSEL 2

 Özel Enderun Fen ve Anadolu Liseleri Rehber Öğretmeni Halim SELVİ: “Sizlere sınav öncesi ve sınav esnasında dikkat edilmesi gereken konularla ilgili küçük hatırlatmalarda bulunmanın faydalı olacağını umuyorum” dedi.

Rehber Öğretmen Halim SELVİ: “Pandemi döneminde hem online hem de yüz yüze olmak üzere, sabır ve sebatla bu sınava hazırlandınız. Sevgili Öğrencim; Öncelikle Eksiklikleri gör ve bilgini taze tut! Son on beş-yirmi gün artık her gün deneme ile bilgilerini taze tutmalısın. Unutma; hiçbir sınav kişiliğini ölçmez. Bilgiyi ve bilgiyi kullanma yeteneğini ölçer. Endişelerinizi bir kenara bırakarak bu taktikleri uygulamakta yarar var! Her deneme sınavına yüksek bir motivasyonla girmelisin. Sonuçlarını ise gerçek sınavdan önce eksiklerini görmek için bir fırsat olarak değerlendirmelisin. Denemelerde çözemediğin, takıldığın çokça uğraştığın soruların çözümünü analiz etmelisin. Bu dönemde aşırı zor deneme ya da sorudan kaçınmalısın. Bu günlerde sınavla ilgili daha az cümle kur ve daha az duygu pencerenden bak. Gerçekçi ol. Zihnin ile kalemin arasına hiçbir virüsün girmesine izin verme. Stres ortam ve oluşumlarına karşı moral maskeni tak! Sınava kadar duygusal süreçlerini dış virüslere karşı karantinaya almalısın. Son bir iki hafta gerginlik oluşturabilecek her durumu izole etmelisin, bu tür kaoslardan kaçınmalısın. Denemelerden sonra güneş ışığında, havadar bir ortamda biraz dinlenerek beynini rahatlatmalısın. Bu günlerde günlük 7-8 saat gece uykusu ile bedenini dinlendirmelisin” diyerek öğrencilerin bu püf noktaları dikkate almalarını önerdi.

Rehber Öğretmen SELVİ, Deneme Çözmenin Öneminden bahsederek sözlerine Şöyle devam etti: “2021 YKS hazırlanan sizler için, bu dönemde deneme çözmeye yoğunlaşmışken dikkat etmeniz gereken bazı ‘Önemli’ noktaları aktaracağım. Öncelikle bundan sonraki her denemeyi gerçek sınavın provası gibi düşünmelisin. Unutmayın! Maç, antrenmanda yapılan teknik, taktiklerle birlikte soyunma odasında kazanılır. Bu konuyu maddelersek;

  1. Test çözme sıralamanı belirlemek, ilerleyen süreçlerde aynı sıralamayı her deneme çözdüğümüzde uygulamalısın. Gireceğimiz üniversite sınavını bu sıralama ile çözmelisin.
  2. Turlama taktiği ile ilerlemek. Unutma zor soru da kolay soru da aynı puanı getiriyor. Zor soru ile karşılaştığında soru ile inatlaşmamak gerek. Soruların hepsine baktıktan sonra zamanın kalmış ise çözemediğin soruya yoğunlaşmalısın.
  3. Sınav sırasında dinlenmek, 15-20 soruda 15-20 saniye geçmemek kaydı ile ara verebilirsin. Birkaç derin nefes al ver, kafanı kaldır sağa sola bak vb. abartmamak kaydı ile bir yudum su içebilirsin.
  4. Deneme bittikten sonra analiz yapmak. Deneme analizi yapmak netlerin artabilmesinin koşuludur. Denemelerde yanlış yapabilirsin, hazırlandığın sınavda yanlış yapmaktan daha iyidir. Yapılan yanlış, konu eksikliğinden mi, soruyu mu yanlış okudun, bilgi eksikliği mi var, soruyu doğru anlayamadığın için mi çözemedin? Tüm bunlar ancak analiz yaparak öğrenilebilir.
  5. Süre kontrolüyle çöz. Deneme sınavlarım istediğim gibi gitmiyor, ben kendimi biliyorum diyerek prova sınavlara girmezlik etmemelisin! TYT denemeleri üzerinden hız çalışması yapabilirsiniz. Ayrıca analiz sırasında her bir derse kaç dakika verdiğinizi kaydetmeniz süre kontrolü yapmanız açısından önemli.
  6. Denemeler de netlerde iniş çıkışlar olabilir. Yeri gelir 60 net, 80 net olur. Yeri gelir 40-50-100 net yaptığın olur. Önemli olan yapılan yanlış ve hataları bulabilmek ve bu hataları giderebilmeye yoğunlaşmaktır. Yolculuklar her zaman güzel manzaralar olmaz bazen dümdüz bozkırlarla karışılabilirsiniz.

Rehber Öğretmen Halim SELVİ: “Kendine Güven: Çünkü çalıştın ve başarıya ortaksın! Öncelikle sınavdan önceki iki gün konu eksiklerini gidermeye yönelik çalışmaların bitirilmesi hatta son gün dahi soru çözümünün yapılmaması gerekir. Çünkü eksikliklerini görme durumunda panikleme ve hatta bildiklerinizi karıştırma ve bunun sonucunda ‘ben hiçbir şey bilmiyorum’ düşüncesinin oluşacağı bununla birlikte zaten belli bir oranda olan stresinizi üst düzeylere çıkarma durumunuz söz konusu olabilir. Son birkaç gün hem ailenizle olsun hem de akraba çevrenizle sınavla ilgili sohbetlerden ve onların başarı dileklerinde uzak durmaya çalışın. Sınavdan birkaç gün önce sınav yerini görmek ve mümkünse sınavda oturacağımız sırayı dahi görmemizin bilinmeyene karşı oluşturduğumuz korkuyu yeneceğimizden dolayı stresimizi azaltmada bize yardımcı olacağını düşünüyorum.  Sınavdan önceki son günde elinizden geldiğince sabah erken kalmanızı, aşırı yorucu olmayan aktivitelerle zamanınızı geçirmenizi, hava şartları müsaitse; temiz havada vakit geçirmenizi öneriyorum. Yiyecek ve içecek konusunda dikkat edilmeli. Sınavdan bir gün önce sınav evrakını, nüfus cüzdanınızı hatta sınav günü giyeceklerinizi hazırlayın. Sınav sabahı daha önceki günlerde yapmış olduğunuz kahvaltılara benzer bir şekilde kahvaltı yapıp, şeffaf bir şişede yanınıza suyunuzu alarak sınava gireceğiniz mekânın uzaklığına göre en az sınav yerine sınav saatinden bir saat öncesi orada bulunacak şekilde kendinizi ayarlamalısınız. Ayrıca sınava giderken imkânlarınız ölçüsünde sınava yalnız gitmeye özen göstermenizi öneriyoruz” şeklinde sınav öncesi yapılması gereken konulardan söz etti.

Sınav esnasında dikkat edilmesi gereken hususlara ise şöyle değindi: “Heyecan normaldir, moral ilacın olsun! Sınav görevlilerinin, konuşmaları, ayak sesleri gibi bizi rahatsız eden durumlarda mutlaka onları uyaralım. Oturduğumuz sıra fazlaca bizi rahatsız ediyorsa görevlilerden yardım isteyerek sıranın uygun duruma getirilmesini sağlamamız gerekiyor. Sınava giren diğer adayların bizi rahatsız edecek hareketler sergilemeleri durumunda sınav görevlilerinden yardım isteyelim. Sınavda zaman kaybının en önemli nedeni soru üzerinde takılıp kalmaktır. Bunu ‘turlama tekniği’ kullanarak azaltabiliriz. Bize en kolay gelen dersin sorularından başlamak moralimizi olumlu etkileyecektir. Sınavda Yapacağınız En Büyük Yanlış, ‘Bu soruyu mutlaka şimdi çözeceğim.’ diye inatlaşmanız olacaktır. Bu inat size sınavı kaybettirir. Gerçek sınavda yapacaklarını zihninde iyi planla. Her olumsuz duruma karşı mutlaka bir plan yap, Sınavda sadece senden yapmanı istenilen şeye odaklan. Senden istenilmeyen hiçbir bilgiyi çağırıp da soruyu kaybetme. Kalemsiz asla soru çözme. Heyecanınızı yenmede en etkili yöntem en iyi bildiğiniz yerden başlamak veya daha çok bilgiye dayalı değil de okuma anlamaya dayalı üç-beş tane Türkçe sorusu çözmek heyecanınızı yenmenize yardımcı olacaktır. Moraliniz yüksek olsun!”

Rehber Öğretmen Halim SELVİ,  26-27 Haziran 2021 tarihinde yapılacak olan YKS (TYT-AYT) Sınavına girecek olan tüm üniversite adaylarımıza başarılar dileyerek ve onlardan sonuçlara dair güzel haberlerini almak istediğini belirterek sözlerine son verdi.

Yorum Yaz