Gençlik İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Meryem Doğru Öğrencilerimize Yaz Tatili İçin Etkinlik Önerilerinde Bulundu

0

Untitled-1GENÇLİK İLKOKULU TATİL ETKİNLİKLERİ

Tatiller, ailece daha çok vakit geçirildiği ve geriye güzel anıların biriktirildiği en güzel zamanlar. Özellikle de aile içi iletişimi arttırmasıyla daha da önemli hale geliyor. Aileleriyle kaliteli zaman geçiren çocuklar çok daha mutlu, başarılı ve özgüvenli oluyor.
Biz de sağlık tedbirlerini de göz önünde bulundurarak çocuklarımız için zihinsel, sosyal, duygusal ve ahlaki gelişim destekleyici etkinlik önerileri hazırladık. İçerisine sevgimizi, hayal gücümüzü ve emeğimizi de eklersek unutulmaz tatil anılarımızın olacağı kesin!
1- Birkaç renkli kalem ile yazlık tişörtler hazır!
Kumaş boyama kalemleri artık pek yaygın. Birkaç düz beyaz tişört alın ve çocuğunuza bırakın. Beğendiği şekilleri bırakın kendisi yapsın. Yalnız dikkat! O tişört tüm yaz üzerinden çıkmayabilir.
2- Birlikte giysi ya da oyuncak dolabı düzenleyin.
Çocuğunuzun giysi ya da oyuncak dolabını birlikte düzenleyerek fazla eşyaları ihtiyaç sahiplerine bağışlayın ve ona bunun öneminden bahsedin. Çocuğunuza yardım etme hazzı yaşatın.
3- Nesilden nesile aktarılabilecek harika bir deneyim: uçurtma uçurmak.
Her gördüğümüzde bizi çocukluğumuza götüren uçurtmayı, havaların da ideal olduğu şu günlerde çocuğunuzla birlikte harika bir hafta sonu aktivitesine dönüştürmeye ne dersiniz?
4- Haydi birlikte mutfağa!
İster kurabiye, pasta yapın ister yemek yapın. Çocuğunuz iş birliğini öğrenirken yiyecekler hem gönlünüzü hem midenizi doyursun.
5- Oturduğunuz yerden müze gezmeye ne dersiniz?
Dünyanın pek çok yerindeki müzelere bir tıkla ulaşmak mümkün. Planladığınız müze ziyaretlerini yapın ve en çok nelerin ilginizi çektiği üzerinde çocuğunuzla sohbet edin.
6- Anılara yolculuk yapın.
Eski aile fotoğraflarınıza bakabilir, gelecek dönemlere dair hayaller kurabilirsiniz. Özellikle çocuğunuzun daha doğmamış zamanlarından kalan fotoğraflar eminim çok hoşuna gidecek.
7- ‘Okunacaklar Listesi’ belirleyin.
Çocuğunuzun yaş ve gelişim dönemine uygun kitap listesi oluşturabilirsiniz. Unutmayın! Kitap okumak sadece okulda verilen bir görev değildir. Çocuğunuzun hayatı kitapla ne kadar iç içe olursa kendini geliştirmeye o kadar açık hale gelecektir.
8- Kendi bitkinizi yetiştirin.
Bitki yetiştirirken farklı aşamalarında çocuğunuzun da görevler almasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun ağaca, toprağa, çiçeğe dokunmasına izin verin!
9- Bir paylaşım panosu hazırlayın.
Herkesin o gün öğrendiği bir şeyi, aile üyeleri için güzel dileklerini paylaşabileceği, rahat görülebilen bir pano oluşturun. ilk paylaşım sizden olsun: canım kızım/oğlum seni çok seviyoruz. (Annen/Baban)
10- Doğal dünyayı keşfe çıkın.
Ailenizle beraber doğa yürüyüşü ve spor yapın. Açık havanın ve bol oksijenin tadını çıkarın.
11- Kuşları birlikte beslemeye ne dersiniz?
İhtiyacımız olan şey boş bir rulo, biraz bal ve kuşyemi. Ruloları bal ile kapladıktan sonra balın üzerine yem dökelim ve donmaya bırakalım. Bir dala asalım veya uygun bir yere bırakalım. Çocuğunuz hayvan sevgisi ve sorumluluk bilinci kazanırken paylaşmayı da öğrensin.
12- Sorumluluk almasını sağlayın.
Yapabileceğini düşündüğünüz bir işin sorumluluğunu isteyin. Sorumluluk duygusu ile özgüven gelişimi arasında doğrudan bir etkileşim vardır. Yaparak-yaşayarak daha iyi öğrenen çocuklarınız kaç yaşında olurlarsa olsunlar yaşlarına uygun yapabilecekleri sorumluluklar bulunabilir.
13- En değerli hazinemiz hatıralarımız.
Günlük tutmak hatıralarımızın yıllara meydan okumasını sağlayan, çocuklarımızın zihinsel ve duygusal gelişimleri için faydalı olan en iyi etkinliktir.
14- Mısırlar hazırsa film izlemeye!
Çocuklara ayrılan zaman aralığında birlikte çocuğunuzun gelişim dönemine uygun film ya da belgesel izlemek, ebeveynin ufak tefek deneyimlerini paylaşabileceği, çocukların soru sorup kendini geliştirebileceği, her iki tarafın da eğlenebileceği türden bir etkinlik.
15- Başlı başına edebi bir dünya: şiir.
Basit bir hedef gibi görünen ‘şiir ezberlemek’ ve toplumun önünde bunu seslendirmek, çocuğun özgüven gelişimine katkı sağlarken heyecanını kontrol etmeyi öğrenmesine de yardımcı olur.
16- Zeka oyunlarıyla çocuğunuzun yeteneklerini keşfedin.
Zeka ve akıl oyunları uzmanlar tarafından geliştirilmiş, beynin farklı alanlarının çalışmasını sağlayan oyunlardır. Çocukların mevcut kapasitesini ortaya çıkarmak isteyen ve farklı becerilerini geliştirmek isteyen ebeveynler akıl ve zeka oyunlarından rahatlıkla faydalanabilir.

Sevgili anne-babalar, çocuklarınızla birlikte olabildiğiniz her anı, en iyi şekilde değerlendirmeye çalışın. Zaman akıp gidecek, kuşlar yuvadan uçup gidecek, geriye birlikte yaşanan anlamlı anlar kalacak.

Yorum Yaz