Enderun’da Şivlilik Coşkusu

0

İslam âleminde Recep, Şaban ve Ramazan’ı kapsayan manevi yenilenme ve arınma mevsimi üç aylar başladı. Müslümanlara oruç tutma, Kur’an-ı Kerim okuma ve sadaka verme gibi ibadetlere daha çok yönelmeleri tavsiye edilen 3 aylarda, Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi idrak edilmektedir.

Hazreti Muhammed’in Recep ayı geldiğinde “Ya Rab, Recep ve Şaban ayını bizim için bereketli kıl, mübarek eyle ve bizi Ramazan ayına ulaştır.” diye dua ettiğini sahih kaynaklar bize bildirmektedir. İlk namaz olarak da bilinen bu mübarek ayları Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi de coşkuyla karşıladı. Üç ayların başlangıcında “Pişi” ikramıyla başlayan kutlama, bugün öğrencilere ikram edilen “Şivlilik” ile devam etti. İlimize has bir gelenek olan şivlilik geleneği okulumuzda öğrencilere coşkuyla yaşatıldı. Okulumuzda şivlilik ikramının ardından öğrenciler mahalle sakinlerinin kapısını çalarak kandil tebriğinde bulundu.

Bu aylara ulaşmanın idrakinde olarak Okul Müdürü Said Turgut şunları ifade etti: “Üç aylar, günahlardan arınma, sevaplarla bezenme mevsimidir. Hayatımızda adeta otokontrol sisteminin kurulmasına vesile olan mübarek üç aylar ve kandiller, dünyevi meşguliyetlerimizden sıyrılıp yaratılış gayemizi düşünmemiz, Yaradan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi de güçlendirmemiz için son derece değerli fırsatlardır. Bu müstesna zaman dilimi Yaratıcımıza, ailemize, çocuklarımıza, milletimize ve bütün insanlığa karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlamaya, hata, ihmal ve kusurlarımızdan dönmeye, gaflet uykusundan uyanmaya vesile olmalıdır. Yüce dinimizin bizden ısrarla istediği barış, hoşgörü, kardeşlik, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesini, insani ve ahlaki meziyetlerin yeniden yeşermesini sağlamalıdır.”

Yorum Yaz