Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ismiyle sistem değişikliğine uğrayan ve üç oturumdan oluşan üniversitelere giriş sınavının birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı’na (TYT) bütün öğrencilerin girmesi zorunluydu. SAY, SÖZ, EA veya DİL puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adaylar, TYT’ye ek olarak AYT (Alan Yeterlilik Testi) veya YDT’ye (Yabancı Dil Testi) de girmeleri ve tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan testleri cevaplamaları zorunluydu. Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak ve adayların, testlerin her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır.
YKS’de müfredata uygun soruların sorulduğu fakat soru tarzı biraz alışılmışın dışında olunca öğrencilerin biraz zorlandığı görüldü. Yayınlanan sorulara bakıldığında, genel olarak soruları hikâyeleştirerek öğrencilerden yorumlamalarını istenmiş. Öğrencilerimiz, sorular uzun olduğu için sürenin yetmediğini söylediler. Özellikle TYT için kitap okumanın çok önemli olduğunu söylemekte yarar var. Bilginin tek başına bir anlamı olmadığı, muhakeme ve okuduğunu anlamanın önem kazandığı bir sınav olduğu görüldü.
Öğrencilerimizden TYT ile ilgili, “Türkçe testindeki sorular çok zaman aldı fakat zorlayıcı değildi”,’’ Matematik testindeki sorular için zamanımız biraz daha fazla olsaydı hepsi yapılabilirdi. Bilgi istemeden mantıkla çözülebilecek sorular çok fazlaydı, bu da verimli oldu.’’, ‘’ Tarih daha çok bilgiye dayalı ve ayırt ediciydi.’’ gibi yorumlar geldi.
AYT’de ise; sorular müfredata uygundu. TYT’ye nazaran bilginin ön palanda olduğu sorular ağırlıktaydı. Matematik testinde bazı soruların zorlayıcı ve zaman alıcı olduğu; edebiyat testinde bilgi ve bilgiyi yorumlama, analiz etme tarzında soruların olduğu; tarih ve coğrafya testlerinin bilgiye dayalı olduğu; Fen testlerinde bulunan bazı sorularınsa derin bilgi isteyen ve fakat çalışan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği sorular olduğu öğretmenlerimiz tarafından belirtildi.
YKS yeni bir sistem olduğu için şu aşamada netlerden ziyade sıralamalar önem kazanıyor. Tercih kılavuzu en kısa zamanda yayınlanacaktır. YKS sonuçları 31 Temmuz’da açıklanacak. Öğrencilerimizin, bu süre içerisinde istedikleri bölümler ve meslek dalları hakkında bilgi edinmeleri, verimli bir tercih dönemi geçirmelerine katkı sağlayacaktır. Bu süre içerisinde ve tercih döneminde Özel Gençlik Temel Lisesi – Rehberlik Servisi olarak hem kendi öğrencilerimizi hem de dışarıdan gelecek öğrencileri, geçen yıllarda olduğu gibi, doğru tercih konusunda yönlendireceğiz.
Sınava giren tüm öğrencilere Özel Gençlik Eğitim Kurumları olarak bu sınavın hayırlar getirmesini diliyoruz.
Ü. Kemal YILMAZ
Okul Müdür Yardımcısı