12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı Vesilesi ile

0

12 Mart 1921
12 Mart 2021
İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılı’nda Vatan ve Ümmet Şairimiz M.Akif Ersoy başta olmak üzere Tüm Şehit ve Gazilerimizi Rahmetle Anıyoruz.

istiklal marşının kabulu1

Bağımsızlığın Sembolü İstiklal Marşı

Tarihte bağımsızlığa verdiği değerin bir yansıması olarak çok kısa bir dönem dışında hiçbir zaman devletsiz kalmayan Yüce Türk Milleti 20. yy’da esaret altına alınmak istenmişti. Tarihin en görkemli medeniyetlerinden birini kuran Osmanlı Devleti, oldubitti ile Dünya Savaşı’na çekilmiş; küçük bir iç bölge dışında tüm Anadolu toprakları işgal edilmişti.

İngiliz Emperyalizmi’nin maşası Yunanlıların İnönü’de yenilgisi üzerine vatan şairi M. Akif dile gelmişti. Daha önce Necid çöllerinden Çanakkale Zaferi’ni adeta yaşarcasına destanlaştıran İstiklal şairimiz, Türk Milleti’nin Bağımsızlığa ve kutsal değerlerine olan sevdasını son bir defa daha adeta dünyaya haykırıyordu. Milleti esaret altına almak isteyen güçlere karşı, madde ve manada verdiği top yekûn savaş ile esaretten kurtuluşunu ve bağımsızlığa olan tutkusunu destanlaştırdığı İstiklal Mücadelemiz, vatan şairimiz M. Akif Ersoy’un ölümsüz mısralarıyla Kahraman Türk Askerine atfen İstiklal Marşı’nda hayat bulmuştur.

İstiklal Marşı, yine kendi ifadesiyle: ” Doğduğumdan beridir aşığım İstiklâle, Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale” mısralarında ifadesini bulan Yüce milletin bağımsızlık inancının, tüm imkânsızlıklara rağmen gösterdiği büyük fedakârlık ve kahramanlıkların mısralara dökülmüş sembolüdür.  Milletin hiçbir esaret ve dayatmaya boyun eğdirilemeyeceğinin haykırışı, Milli birlik ve beraberlik ruhu ile aşamayacağı hiçbir şeyin olmadığının gelecek nesillere ibretamiz bir belgesidir.

Çanakkale destanıyla başlayan, Kurtuluş Savaşı’yla taçlanan yüce milletin ruhunu yansıtan İstiklâl Marşı, kalemle değil imanla yazılmıştır. Her harfinde İstiklal mücadelesinin yansımasını yaşadığımız satırlar, Akif’in iman dolu göğsünden hepimizin sadrına sirayet eder. Okuduğumuz her mısrada şehitlerimizin kanıyla damgalanan, her toprağından şüheda fışkıran bu vatanın evlatları olarak bizler, bugün, o ruhu ilelebet muhafaza edip gelecek nesillere nefha nefha işleyeceğiz. Vatanımızın, milletimizin, devletimizin payidar olmasına bu ruh tevessül olacaktır.

İstiklal mücadelemizin taçlandığı, İstiklal Marşımızın kabulünün yıl dönümünde, beklenen “Asım’ın Nesli” olarak aynı ruhla yine etrafımızı saran çelik zırhlı duvarları bir bir yıkacağız. Tek dişi kalmış muasır canavarlara karşı yurdumuzu alçaklara uğratmayarak gerekirse göğsümüzü tekrar siper etmekten beri durmayacağız.

Bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Yılında Vatan Şairimiz M. Akif Ersoy başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle yâd ediyor, bu yüce millete kefen biçmeye çalışanlara karşı yine aynı tavrı göstereceğimizi ilan ediyor, ecdadımıza layık olmak için tüm gücümüzle çalışacağımıza söz veriyoruz.

Yorum Yaz