Sevgili öğrenciler, kıymetli velilerimiz;
Bir yıl boyunca TEOG için yoğun çaba sarf ettiniz. Kimi zaman yorucu kimi zaman keyifli vakitler geçirdiniz. Sınav dönemleri çoğu kişi için stresli zamanlardır. Bu dönemi atlattığınız için kendinizde rahatlama hissetmeniz en doğal hakkınız. Umarım her öğrencimiz istediği bir liseye kayıt yaptırır ve gelecek için bir adım daha atmış olur. Şimdi sizlere çok kısa bir şekilde TEOG sürecinden bahsetmek istiyorum.
Bildiğiniz üzere 1. Dönem ve 2. Dönem olmak üzere ortak sınavlara girdiniz ve bu sınav sonuçlarınız ile derslerin belli katsayıları ile çarpılarak 700 puan üzerinden bir Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı(AOSP) elde ettiniz. Ortak sınavların yanında okullarınızda öğretmenlerimizin yapmış olduğu sınavlara girdiniz ve bu sınavlar ile de yılsonu başarı puanı elde ettiniz. 6, 7 ve 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanları(YBP) ile AOSP toplanarak ikiye bölündü ve 500 üzerinden bir Yerleştirme Esas Puanına(YEP) sahip oldunuz. Tercih işlemlerinde kullanılacak olan bu Yerleştirme Esas Puanı(YEP) olacaktır.
TEOG tercih işlemlerinde; Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri seçeneklerinden 25 tanesini seçebileceksiniz ve bu 25 tercihinizden bir tanesi yerleştirme sonuçlarında gideceğiniz lise olarak karşınıza çıkacaktır. Bu yüzden bu aşamada dikkatli davranıp sadece veliler olarak karar vermemeliyiz. Öğrencimiz ile birlikte fikir alışverişinde bulunup öğrencimizin gelecek hayatı için onun isteklerini de göz önünde bulundurarak hareket etmeliyiz. Öğrencinin yetenek ve ilgisi dışındaki bir lise tercihi gelecek yıllarda üniversite öğrenim hayatını da olumsuz etkileyebilecektir. Bu sebepten dolayı TEOG tercihlerinde ince eleyip sık dokumak gereklidir. Veli-öğrenci-öğretmen işbirliği ile yapılan tercihler öğrencilerimiz için daha verimli sonuçlar vermektedir. Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu olarak tercih döneminde siz veli ve öğrencilerimize bu hizmeti verecek olmaktan dolayı mutluyuz.
Lise öğrenimini özel okulda tamamlamak isteyen öğrencilerimiz gitmek istediği özel okula gidip kayıt yaptırması gerekmektedir. Özel okul kayıtları 30 Haziran 2016-14 Temmuz 2016 tarih aralığında olacaktır. Özel okula kayıt yaptıran öğrencimiz TEOG tercihi yapamayacaktır. Ancak tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecektir. Özel okula kayıt yaptırıp okulunu değiştirmek isteyen öğrencilerimiz nakil dönemlerinde, nakil şartlarını taşıyan öğrenciler için mümkün olacaktır.
Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Liselerine yerleştirme işlemleri bu okulların giriş mevzuatı esas alınarak 22 Temmuz 2016 tarihinde tamamlanacaktır. Ancak, TEOG tercihleri ile yerleşen veya nakil yolla yerleşen öğrenciler bu lise haklarından vazgeçmiş sayılacaklardır.
Tercih sonuçları 08 Ağustos 2016 tarihinde ilan edilecektir. Öğrencilerin tercihleri doğrultusunda, okul kontenjanlarına göre YEP üstünlüğü esas alınarak yapılacaktır. Tercih yapmayan öğrenciler ile hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, sistem tarafından açık ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecektir. Açık ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencilerin, talep etmeleri hâlinde boş kalan kontenjanlara 05-08 Eylül 2016 tarihlerinde, 3 (üç) tercih alınarak, YEP üstünlüğüne göre il/ilçe sınırları içerisinde yerleştirmesi yapılacaktır. Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup, kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Kaynaştırma eğitimi alan öğrenciler, engel durumu ve özellikleri ile ikamet adresleri dikkate alınarak il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile uygun bir liseye yerleştirilecektir. Özel okula burslu olarak yerleşen öğrenci, öğrenimine devam ettiği süreçte başarısı devam ettiği sürece burs hakkından yararlanabilecek. Herhangi bir şekilde kurumdan ayrılan burslu öğrenci kurumdan ayrıldığı takdirde öğrenim gördüğü süre için hiçbir ücret ödemeyecektir.
Yazımızı toparlayacak olursak;
TEOG tercihleri 15-25 Temmuz 2016 tarihi mesai bitimine(17.00) kadar devam edecektir. MEB internet sitesinde yayımlanan Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu’nu(Ek-1) veli ve öğrenci birlikte karar verip doldurarak bir ön çalışma yapmaları öğrencilerimiz için faydalı olacaktır. Tercihleri bireysel olarak https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden yapabileceğiniz gibi herhangi bir ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerinin yardımı ile de yapabilirsiniz. Tercihlerinizi tarih aralığı geçmeden herhangi bir ortaokul ve imam hatip ortaokul müdürlüğünden onaylatmanız gerekmektedir. Onaylatma işlemi için velinin gelmesi şart olarak belirtilmiştir. Aksi takdirde tercih işlemleriniz yapılmamış sayılacaktır. Tercih listesinde 25 tane okul hakkınız bulunmaktadır ve bu tercihleri girerken okulların kodları ile birlikte girmeniz önem arz etmektedir. Yerleştirme sonuçlarını 08 Ağustos 2016 tarihinde http://www.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinden öğrenebileceksiniz. Yerleştirme sonuçlarına ilişkin yasal olarak itiraz etmek için sonuçlar açıklandıktan itibaren 10 günlük dava açma süresi hakkınız vardır. Tercih işlemlerinde yüzdelik dilimlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Asıl belirleyici faktör yüzdelik dilimdir. Öğrenci başarı sırasına göre birinci olan öğrencinin ilk tercihinden başlayarak daha sonra, sıra ile gelen öğrencilerin yerleştirme işlemleri devam edecektir. Bu aşamada YEP dikkate alınacaktır. Eşitlik olması durumunda sırasıyla AOSP, YBP, tercih önceliği, devamsızlık gün sayısı azlığı eşitliğin hala devam etmesi halinde ise yaşça küçük olma durumu göz önünde bulundurulacaktır. MEB tarafından açıklanan okulların yüzdelik dilimlerinin %3-5 gibi altı ve üstü olmak üzere tercihler esnetilebilir. Çünkü önceki yıla göre sapmalar olabilecektir. Özel okula kayıt yaptıran öğrenci tercih işlemi yapamayacaktır. Kazanılan okul değiştirilmek istendiği takdirde nakil başvuru işlemleri kılavuzda belirtilen tarihlerde gerçekleştirilebilecektir. Nakil işlemlerinde 3 tercih hakkı vardır ve yerleştirme işlemleri YEP üstünlüğüne göre yapılacaktır. Bu durum özel okula kayıt yaptıran öğrenciler içinde geçerlidir. Nakil işlemlerinin sancılı bir süreç olduğu unutulmamalıdır ve bu durum riske atılmamalıdır.
Doğru lise tercihi öğrencilerimizin üniversite eğitimini de olumlu yönde etkileyecektir. O sebeptendir ki tercih zamanı siz değerli velilerimiz, kıymetli öğrencilerimizin görüşlerini de dikkate almalarında fayda olacaktır. Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu olarak kıymetli öğrencilerimize bundan sonraki eğitim hayatlarında başarılar dileriz.
Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu
Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmeni
Mustafa KILIÇ