Altı Şapka Düşünme Tekniği(Six Thinking Hats) Edward De Bono tarafından 1985’ te kitap olarak yayımlanmıştır. Amaç, insanların birkaç farklı şekil ve yaklaşım ile kavrama ve düşünme eylemini gerçekleştirmesidir. İnsanların bir olay, durum ve karar verme aşamasında birden fazla ve birbirinden farklı düşünme tarzları ile daha sağlıklı sonuçlar almasını sağlamayı amaçlar. Bu teknikte 6 tane şapka öğrencilere anlatılmıştır ve öğrencilerin bu şapka düşünce biçimine göre düşünce üretmelerine yardım edilmiştir. Peki, bu 6 şapka nedir?
* Beyaz Şapka: Tarafsız şapkadır. Olaya, duruma objektif yaklaşır.
* Kırmızı Şapka: Duygusal şapkadır. Olaya, duruma duygusal ve sübjektif olarak yaklaşır.
* Sarı Şapka: İyimser şapkadır. İşin, olayın avantajları ortaya konulur. Olay, duruma olumlu yönünden bakar.
* Siyah Şapka: Kötümser, karamsar şapkadır. Olaya, duruma eleştiri ve olumsuz görüşler getirir.
* Yeşil Şapka: Yenilikçi şapkadır. Konuyla ilgili alternatif ve yeni yaklaşımlar getirir.
* Mavi Şapka: Serinkanlı ve mantıklı düşünen şapkadır. Olaya, duruma her türlü yönüyle yaklaşır. Düşünmenin düşünülmesi ve gözden geçirmedir.
Bu tekniği uygulamadaki amacımız, öğrencilerin düşünme sürecine odaklanmalarını sağlama, paralel ve lateral düşünme, fikrini her türlü ortamda sunma, iletişimi iyileştirme, karar verme sürecini hızlandırma, tartışmalardan kaçınma ve bireyin karar verirken dışa bağımlılığını en aza indirip onaylanma ihtiyacı hissetmeden kendini iyi ifade etmesini sağlamaktır.
Yaptığımız çalışmada öğrencilerimize örnek olaylar verip o olay hakkında hangi şapkaya sahip ise o şapkanın gerektirdiği düşünce şeklini ortaya koymalarına yardımcı olduk ve bu etkinlik çok zevkli ve verimli geçtiğini düşünüyorum. Öğrenci arkadaşlarımızdan ve velilerimizden bu etkinlik hakkında olumlu dönütler aldık. Bu durum bizleri mutlu etti ve etmeye devam ediyor.