Teog Tercihleri Hakkında Basın Duyurusu

0

Gençlik Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Mevlüt UĞUR merakla beklenen 2016-2017 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı yerleştirmeye esas puanlarının (YEP) 30 Haziran da açıklandığını ilk tercihlerin ise 14-24 Temmuz arası yapılacağını belirtti.
Tercihleri yapmadan önce öğrenci ve veliler tarafından Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzunun mutlaka okunması gerektiğini hatırlatan Uğur tercihler konusunda özetle şu açıklamalarda bulundu.
Gençlik Okulları 8. Sınıf öğrencilerinin TEOG da ne kadar başarılı olduğunu şu istatistiklerle dile getirdi. 2.TEOG da 71 öğrencinin içinde 9 kişi tam, 11 kişi 1 yanlış, 5 kişi 2 yanlış, 5 kişi de 3 yanlış yaparken ortalamanın ise 111.43 olduğu söyledi. Yine sadece 2 TEOG da Türkçe dersinden 35, Matematik dersinden 27, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 36, Fen Bilgisi dersinden 32, İnkılap Tarihi dersinden 39 ve İngilizce dersinden ise toplamda 25 öğrenci tam net yaptıklarını, Yerleştirmeye Esas Puan sonuçlarına göre yani her iki teog puanını içinde barındıran sonuçlara göre ise oluşan yüzdelik dilimler; %1’lik dilimde 3 öğrenci, %5’lik dilimde 20 öğrenci, %10’luk dilimde ise 32 öğrenci olduğunu 450 puan üstünde toplam da 39 öğrenci olduğunu söyledi.
Öncelikle Gençlik Eğitim Kurumları bünyesinde lise olarak yıllardır güven sağlamış Enderun Liselerini gezip görmelerini tavsiye eden Uğur; tercih işlemlerinin öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabileceğini ama bireysel olarak yapılmış olsa dahi kesinlikle tercihlerin ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerine onaylatılması gerektiğinin altını çizdi.

Devlet okullarında okumak isteyen öğrenciler «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonunu işaretleyecek, özel okulda okumak isteyen öğrenciler ise «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonunu işaretleyeceklerdir. Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler tercihte bulunamayacaktır ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.

Yerleştirmede öğrencilerin toplam da 25 okula kadar tercihte bulunabileceğini hatırlatan Uğur, tercihlerde kesinlikle öğrenci görüşlerinin alınması gerektiğini velinin ya da öğrencinin tercihleri yalnızca yapmasından ziyade ortak bir kanaate varılarak ve rehber öğretmenlerinden destek alınarak yapılması gerektiğinin önemini vurguladı.

Tercihler yapılırken puanlardan ziyade yüzdelik dilimlerin esas alınması gerektiğini bunun nedeni olarak ta her yıl yapılan sınavların zorluk derecelerinin birbirinden farklı olduğunu dile getirdi. Yüzdelik dilime göre tercih yapılmadığı taktir de mağduriyetlerin yaşanabileceğini ifade etti. Tercih yaparken yüzdelik dilimi tutmasa dahi SÜRPRİZ tercih diye adlandırabileceğimiz tercihlere yer verilmesin ardından daha GERÇEKÇİ tercihlerin yapılması gerektiğini ve son olarak da GARANTİ tercihlere yer verilmesinin en sağlıklı tercih biçimi olduğunun üstünde durdu.

Sayın Uğur, okul müdürlüklerince onaylanmayan tercihlerin geçersiz sayılacağını velilerin tercihlerini yaptıktan sonra okul müdürlüklerine elektronik ortamda kesinlikle onaylatmaları gerektiğini ve onaylanan belgenin bir örneğini idareden istemeleri gerektiğini hatırlattı.
Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacaktır.

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ ESASLARI

Rehber Öğretmeni Uğur yerleştirmelerle ilgili ise şunların bilinmesi ve tercihlerde dikkate alınmasını gerektiğini söyledi.
Yerleştirmelerin YEP üstünlüğü esas alınarak yapılacağını,
Tercih yapmayan öğrenciler ile hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrencilerin ise sistem tarafından açık ortaöğretim kurumlarına yerleştirileceğini,
Sonuçların 11 Ağustosta açıklandıktan sonra yerleştirmeye esas nakil başvurularının 3 kez olacak şekilde şu tarihlerde yapılacağını belirtti.
14-18 Ağustos 2017, 21-25 Ağustos 2017, 28 Ağustos-06 Eylül 2017.
Rehber Öğretmen UĞUR bu tarihlerde yapılacak tercihlerin diğer tercihlerden farkını ise yalnızca 3 yeri tercih edebilmesidir dedi.

Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenecek ve herhangi bir kayıt işlemine gerek kalmadan sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Ama her şeye rağmen okulları tercih etmeden önce girip görmelerinin faydalı olacağını söyleyen Uğur tercih sonrası kayıt işlemine gerek olmasa da yerleştikleri okul idaresinin ziyaret edilmesinin faydalı olacağı görüşünü savundu.

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması hâlinde öncelikle AOSP,
eşitliğin devam etmesi hâlinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğü,
eşitliğin devam etmesi hâlinde tercih önceliği,
yine eşitliğin devam etmesi hâlinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması hâlinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınarak yerleştirme yapılacağını vurguladı.

Öğrencinin puanı her ne olursa olsun nereye gitmek isterse istesin her öğrenciye aynı ilgi ve alakanın gösterilmesi gerektiğini, meslek liselerinde üniversite girişlerle alakalı her hangi bir puan kırılmadığını bu nedenle meslek yatkınlığı olan öğrencilerin de rahatlıkla meslek liselerini tercih edebileceğini, imam hatiplerin arzu edilen eski ihtişamlarına kavuşması için her türlü başarı seviyesinden öğrencinin de cesurca imam hatipleri tercih etmesi gerektiğini vurguladı.

Yorum Yaz