Uğur İbrahim Altay ile Söyleşi

0

Enderun Liseleri olarak başlatmış olduğumuz “Konya’nın Başarılı Simalarıyla Söyleşiler” projesinin konuğu Konya Selçuklu Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim ALTAY , öğrencilerimiz Hilal Müberra Anik ve Recep Tayyip Gülşen’in sorularını yanıtladı. Keyifle okuyacağınızı umuyoruz.

Kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz?

1974 yılında Konya’da dünyaya geldim.İlköğretimimi Selçuk İlkokulu (1985) ve Mevlana Ortaokulu’nda (1988), liseyi Konya Gazi Lisesi’nde (1991) tamamladım. 1997 yılında Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldum.

Mezun olduktan sonra bir yıl Proje Mühendisi olarak görev yaptım.1999 yılında 263.dönem yedek subay olarak ŞIRNAK‘ta vatani görevini tamamladım. 2004-2008 yılları arasında TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum.2008 yılındaki TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi başkanı seçildim.

29 Mart 2009 seçimleri ile Selçuklu Belediye Başkanlığı görevine başladım. Halkımızın teveccühü ile 30 Mart 2014 seçimlerinde Selçuklu Belediye Başkanlığı görevine 2.kez seçilerek görevime devam ediyorum. Evli ve üç çocuk babasıyım.

Sille’de “Büyük Dönüşüm Projesi” adıyla bir çalışma başlattınız.Tahminen bu proje ne zamantamamlanır ve sizin bu çalışmadan beklentileriniz nelerdir?

Sille, Konya’nın önemli bir zenginliği. Selçuklu Belediyesi olarak Sille’ye çok önem veriyoruz.Cami restorasyonları, Aya Elenia Müzesinin resterasyonu, sokak sağlıklaştırmaları ve cephe iyileştirmeleri ile bütüncül bir yaklaşımla tarihi yeniden canlandırıp, gelecek kuşaklara aktarmanın haklı sevincini yaşıyoruz.

Sille Himmet Ölçmen Barajı rekreasyonu için DSİ 4.Bölge Müdürlüğü ile bir protokol imzaladık. İmzalanan protokol ile Belediyemize devredilen Sille Himmet Ölçmen Barajı Konya’nın cazibe merkezi haline gelecek. İşletme, bakım ve yönetimi Belediyemize ait olan Sille Himmet Ölçmen Barajı çevre düzenleme, park ve rekreasyon düzenleme çalışmalarına başladık.

Uygulayacağımız proje ile baraj ve çevresi yeniden düzenlenerek, Konya halkının hizmetine sunacağız. Barajın çevresi 2 milyon m² alana sahipken, su bulunan alanı ise 139.635 m² (14 Hektar) den oluşuyor. Sille Himmet Ölçmen Barajı çevre düzenleme, park ve rekreasyon düzenlemesi yapım işi, 22 milyon TL’ye mal olacak.

Sille Barajını göl haline getirecek proje ile Baraj ve çevresinin dinlenme, piknik ve mesire alanı olarak kullanılmasının yanı sıra birbirinden farklı etkinliklere ev sahipliği yapmasını da hedefliyoruz. İzci kampı merkezi, yelken kulübü, uçurtma tepesi, kır kahvesi, çay bahçesi, seyir ve etkinlik terası, ahşap gezinti yolları, çim amfi, macera parkı, çocuk oyun alanları, spor alanları gibi farklı etkinlik alanları hemşerilerimizin hizmetine sunacağız.

Baraj çevresinde piknik alanları, yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, tırmanma parkurları yer alacak.Öğrenciler ve izcilere yönelik olarak kullanılması amacıyla kamp alanları oluşturulacak.İskeleler kurularak amatör balıkçılık yapılabilecek. Ayrıca göl içinde kayıkla gezinti ve kano sporu yapılabilecek. Göl içinde yer alan adaya kafeterya kurularak, çevresinde tabi hayvan varlığı sağlanacak. Yaşayan balık çeşidi ve sayısının artırılması da yapılacak olan çalışmalar arasında yer alıyor.Su ve ışık oyunları planlanan baraj çevresinde ayrıca kum banyosu ile suni plaj da yapılacak.Projeyi 2016 yılında tamamlamayı planlıyoruz.

Günümüzde nüfus oranı hızla artmakta ve Konya açısından baktığımızda bu durumdan en çok Selçuklu Belediyesi’nin etkilendiğini görmekteyiz.Sizce ilçemizdeki altyapı yatırımları artan bu nüfus oranı ile doğru orantılı mıdır?

Altyapı ekiplerimiz Selçuklu’nun 43 ayrı noktasında sürekli hizmet veriyor.Temizlik hizmetlerimizi aksatmadan 7 gün 24 saat yürütüyoruz.2015 için 1.100.000 metrekare parke 1.000.000 metrekare sıcak asfalt hedefi koyduk.

Altyapı yatırtımlarımızı, artan nüfus ile doğru orantılı olarak sürekli geliştiriyoruz.

Tarihimize baktığımız zaman Konya Selçuklu Devleti’nin başkentliğini yapmış bir şehir olarak bize birçok tarihi birikim kazandırmıştır.Peki, bu tarihi birikimler korunuyor mu ve bunun için gerekli tanıtım yapılıyor mu?

Dünya tarihinin en önemli kültür havzalarından birini oluşturan ve bugün coğrafyasında 28 ayrı devletin kurulduğu Selçuklular, bize bir medeniyet emanet etti. Bizde bu emanete sahip çıkma adına önemli projeler gerçekleştirdik. Büyük Selçuklu Mirası Projesi de onlardan biridir.4 yıl süren uzun soluklu ve Cumhurbaşkanımızın himayesinde gerçekleştirilen bir çalışmadır.5 cilttlik kitap ve 180 dakikalık belgeselden oluşan bu eserle, Selçuklu medeniyeti konusunda farkındalık oluşmasına katkı sağlanmıştır.

Konu açılmışken şunu da belirteyim; Gevale Kalesi’nde kazı çalışmaları sürüyor.Orada bir kale kalıntısı var. Sarnıçlardan oluşan bir kütle de ortaya çıktı.Kazı ekibi hızlı çalışıyor ancak Süreç biraz uzun sürecek.Kazı çalışmaları zahmetli.Daha önceki kazılarda 100’e yakın sarnıç, bir sarnıçtan kaleye giden yol ve kale surları gibi birçok tarihi kalıntıya rastlanılmıştı. Devam eden kazı çalışmalarında ise birçok madeni ve seramik bulguların yanı sıra yeni mekânlar ve mekânların arasında ibadet alanlarının olduğunu gösteren bir mihrap tespit edildi. Konya’nın tarihine ışık tutacak ve turizmine de önemli bir kazanç sağlayacak bu çalışmalar ile ortaya çıkarılan eserler restore edilerek turizme kazandırılacak.

Sadece kadim medeniyet Selçukluların değil, sahip olduğumuz tüm geçmiş medeniyetlerin mirasına sahip çıkıyoruz.

Gençlere ve gençliğe dair planladığınız projeleriniz olduğunu biliyoruz?Bunları açıklayabilir misiniz?

Selçuklu genç nüfusu ile dikkat çeken bir ilçemizdir. Gençlik Merkezi, Spor Salonları ve Suni Çim Sahalar başta olmak üzere yüzlerce tesisi gençlerimizin hizmetine açtık. Öğrenci topluluklarına destek verdik.

Üniversite öğrencilerimizi misafirimiz kabul eden bir anlayışla hizmet etmeye devem ediyoruz. Selçuklu Belediyesi olarak şehrimi tanıyorum programı yapıyoruz.Şehri bizimle tanımanızı ve böyle bir organizasyondan faydalanmanızı tavsiye ediyorum.

Belediyecilik anlayışımızın temel taşlarından biri gençlerin fikir üretkenliklerinden yararlanmak. Genç fikirlerin yönetime katılmalarını sağlamak amacıyla da gençlerimiz meclis üyeliklerinde ilk sıralarda yer alıyor.

Günümüzde kitap okumanın öneminin artık farkındayız.Bu bağlamda kitap okuma ve okutmaya dair çalışmalarınız nelerdir?Kütüphanelere verdiğiniz önemi biliyoruz, çalışmalarınız devam edecek mi?

Selçuklu Belediyesi’nin kütüphane sayısı 20’ye ulaşmış durumda.Bunların 13 tanesi okullarımızda, 7 tanesi ise mahallerimizde hizmet veriyor.Okul kütüphanelerimiz haftanın 5 günü, mahalle kütüphanelerimiz ise haftanın 6 günü açık. Toplam 196 bin kitabımız ve 52 bine yakın üyemiz mevcut. Günlük ortalama 6 bin kardeşimiz bu hizmetten yararlanıyor ve yaklaşık günlük 3 bin kitap değişimi sağlanmakta. Böylece şehrimizin sosyal hayatına önemli bir katkı sağladığımızı düşünüyorum.

Selçuk Üniversitesi kampüsünün sizin ilçenizde yer almasının ,yurtlarla öğrenci evlerinin burada istihdam edilmesinin zorlukları nelerdir?

Selçuklu’da devlet yurtları ve özel yurtların sayısı sürekli artıyor.Selçuklu Belediyesi olarak ailelerinden uzakta öğrenim gören öğrencilerimizin öncelikle barınma ihtiyacını karşılayacak, bununla birlikte kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlerini de gerçekleştirilebileceği bir yaşam alanı oluşturmayı planlıyoruz.Bu konuda hazırlık çalışmalarımız devam ediyor.

Öğrenciler genel olarak Konya’da gelişmişlik düzeyinin yüksek olması, her bölgeye rahat ulaşımın sağlanması, güvenilir ve huzurlu bir şehir olması gibi birçok nedenle Konya’yı tercih ediyorlar. Selçuk Üniversitesinde Türkiye’nin her bölgesinden, her şehrinden gelen arkadaşlarımız var. Ayrıca Selçuk Üniversitesinde birçok ülkeden binlerce yabancı öğrenci de eğitim görüyor.Yabancı öğrenciler de uluslar arası arenada şehrimizin adını duyuruyor.Bu da bize gurur veriyor.

Devletin özel okullara bakışı oldukça ılımlı ve bu konuda destekleri var. Selçuklu Belediyesi olarak özel okullara bakışınız nasıl ve özel okulları yaygınlaştırma adına neler yapılabilir?

Gerçekleştirdiğimiz projelerde özel okullarımızı her zaman destekliyoruz.Selçuklu Değerler Eğitimi Projesinde üçüncü eğitim yılındayız.Bu eğitim yılında da farklı etkinlik ve projelerle öğrencileri değerleriyle buluşturuyoruz.

2014-2015 eğitim-öğretim yılının ilk yarısında birçok farklı etkinlik ile öğrencileri değerlerimizle buluşturduk.Öğretmen ve veli seminerleri ile de tanınırlığını ve etki alanını genişlettik.

195 okul, 120 bin 166 öğrenciyi kapsayan projemizde yılsonuna kadar; 964 bin yayın 144 okulda dağıtılacak, özel okullar dahil 117 okulun öğretmeler odasına toplam 6 bin 400 kitaptan oluşan değerler duvar kitaplığı, tüm ilkokulların birinci sınıflarında 15 bin kitaptan oluşan değerler kitaplığı kurulacak. Dönem boyunca birbirinden farklı 30 etkinlik, öğretmenler ve veliler için seminerler düzenlenecek.

Biz gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Türkiye büyük bir değişim ortaya koyuyor ve sürekli gelişiyor.Bu gelişimde gençlere de büyük bir sorumluluk düşüyor. Siyasetin içinde, iş dünyasının içinde birçok genç arkadaşımız var. Aslında bu tür görevler için artık yaşlar gençleşmeye başladı. Selçuklu Belediyesi’nde şuanda 30 yaşın altında 7 tane belediye meclis üyesi arkadaşımız var. Mecliste birlikte çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Artık sorumluluk gençlerin üzerinde fazlasıyla var. Onun için kendimizi iyi yetiştirmemiz, kendimizi sadece iyi bir mühendis/öğretmen/doktor olarak değil, iyi bir sosyal insan olarak yetiştirmemiz gerekiyor. Bizler aldığımız bilgilerle Türkiye’yi ve şehrimizi bir yere getirmeye çalışıyoruz ama sizlere daha büyük sorumluluk düşüyor.


Proje Danışmanları:Serkan Karataş , Öznur İç , Muhammed Hançer

Yorum Yaz