Özel Enderun Liseleri Mezunumuz Ahmet Alpat Beyin 3D Yazıcı ile İlgili Girişimi Ulusal Basında….

0

Kızına 3D yazıcılarla oyuncak yapan Ahmet Alpat, geliştirdiği oyuncakları kızının beğenmemesi üzerine ‘Katı Hal’ adında bir girişim kurdu. Çocukların kendi oyuncaklarını yapabilmesini sağlayan 3D yazıcı modeli geliştiren girişim, ihracata hazırlanıyor.

MAKER yani ‘kendin yap’ kültürü girişimcileri en çok besleyen akımların başında geliyor. Günlük hayatta karşılaşılan sorunlara çözüm üretmek için yeniliklere imza atan girişimciler, bu sayede başarılı startupların da tohumunu atıyor. Şimdi anlatacağımız girişim de maker kültüründen doğdu. Adı ‘Katı Hal’. Alya adındaki kızına 3 Boyutlu (3D) yazıcılardan oyuncak yapan girişimin kurucusu Ahmet Alpat, kızının bu oyuncakları beğenmemesi üzerine kolları sıvadı. Çocukların istedikleri gibi oyuncaklarını yapabilmesi için bir 3D yazıcı geliştiren Alpat, bu modele kızının adını verdi. Şimdi ise ihracata hazırlanıyor.

59540d6dc03c0e459c7bc42b

ÜNİVERSİTEYİ BIRAKTI

Alpat’ın girişimcilik hikâyesi, çalışmak zorunda olduğu için üniversiteyi bırakmasıyla başladı. Kapalıçarşı, kitapçı, elektronik mağazası, gümüşçü ve turizm acentası gibi yerlerde çalıştığını anlatan Alpat, “Elektronik ve robotik konusunda çalıştığımdan dolayı arkadaşlarımın elektronik bitirme projelerine yardım ettim. Sonra ücretli olarak projeler yapmaya başladım. Bu esnada arkadaşlarım mezun olup çalışmaya başladıkları şirketlerden bana iş pasladılar. Profesyonel kart tasarımları yaptım. Okulu geri dönüp bitirdim. Askerliği yedek subay olarak yaptığım için haftasonları müşteri görüşmeleri yapıp mesai sonrasında tasarım yapmaya devam ettim” dedi.

Tasarımını yaptığı kartları yerleştirmek için plastik kutular gerektiğini ve kalıp maliyetinden dolayı bunları üretmenin oldukça pahalı olduğunu ifade eden Alpat, 3D yazıcılarla tanışmasını şu şekilde anlattı: “Bu esnada daha önce rastladığım bir teknolojiyi kullanmak aklıma geldi. Bu teknoloji, ‘3D printing’, literatürdeki adıyla ‘Additive Manufacturing’ (Eklemeli Üretim)’di. Böyle bir cihaz yapabileceğime kanaat getirerek işe giriştim. Bu esnada TÜBİTAK’tan destek aldık. Şirketi kurduk. İlk satışımızı bizimle aynı işi yapan bir şirkete yaptık. Bu şekilde büyümeye başladık. Buradaki öğrenimlerden biri şuydu; kendi problemlerimi çözerek aslında büyüyebilir bir iş modeli kurabilirdim.”

ULUSLARARASI PATENT

Bu esnada bir kızı olduğunu söyleyen Alpat, 3D yazıcıdan ona oyuncaklar yapmaya başladığını anlattı. Alpat, “Bazılarını seviyordu, bazılarını sevmiyordu. O zaman keşke kendi istediği oyuncağı yapabilse diye düşündüğüm. Çocuklar için bir 3D yazıcı yapma fikri ortaya çıktı. Evde kullanılabilecek bir 3D yazıcı tasarladık. 3D yazıcıya kızımın adını verdik. Adı Alya 3D Yazıcı oldu. Logosu da kızım Alya’dan esinlenerek yapıldı. Alya 3D Yazıcı’nın uluslararası incelenmeli patenti bulunmaktadır. İhracatına başlanmak üzere olan Alya 3D Yazıcı, her eve girecek bir model olarak gösteriliyor” diye konuştu.

KİTLESEL FONLAMAYLA HAYATA GEÇTİ

Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı’nda topladığı 143 bin TL’lik fon ile toplu sipariş aldıklarını belirten Alpat, “Daha sonra bir melek yatırımcı olarak Selçuk Saraç şirkete katıldı. Şirket değeri 1.66 milyon dolara ulaştı” diye konuştu.

HABER METNİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Yorum Yaz