İlköğretimden Ortaöğretime Geçişte LGS ve Tavsiyeler

0

İLKÖĞRETİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE LGS VE TAVSİYELER

Bu yıl içinde bilindiği üzere sınav sistemi değişti. Geçen yıllarda yapılan TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavı kalktı yerine LGS (Liselere Giriş Sınavı) geldi. TEOG’ ta bütün öğrenciler sınava dahil ediliyordu. Yeni sınav sisteminde ise sınava isteyen öğrenciler girecek. Bu sistemdeki en büyük değişikliklerden birisi sınavın isteğe bağlı olması diyebiliriz. Bu durum öğrenci ve velilerdeki gereksiz stresi önleyecektir. Sınava girmek isteyen öğrenci öncesinden hedefini belirleyecektir. Sınavsız yerleştirmenin de olacağı yeni sistemde MEB’ in belirlediği okullara girmek isteyen öğrenciler sınava girecektir. Her ilde sayılı okullar sınav ile öğrenci alacak. Bu okullar geçtiğimiz haftalarda açıklanmıştı. Okullar incelendiğinde MEB’ in bu sefer meslek liselerine gereken önemi verdiği anlaşılıyor. Bu konudaki şahsi kanaatim ise bundan sonraki süreçte meslek liselerinin işleyişi nasıl olacak, eğitimdeki düzenlemeler ne tür olacak? Bunların önemli olduğunu düşünüyorum. Meslek liseleri, ülkemizin nitelikli eleman gücünü karşılayabilecek potansiyele sahip okullardır. Hangi alanlarda nitelikli elemana daha fazla ihtiyacımız var,  hangi nitelik ülkemiz için gerekli? Bunların belirlenip öğrencilerin yetenekleri de göz önünde bulundurularak meslek liselerine yerleştirmeleri sağlanmalı. Peki, sınav ile sadece meslek liseleri mi öğrenci alacak? Tabii ki değil. Meslek liselerinin dışında fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve proje okul olan Anadolu imam hatip liseleri, proje okul olan anadolu liseleri de sınavla öğrenci alacak. Hangi okulların sınavla öğrenci alacağı MEB’ in yayımladığı kılavuzda görülebilir. Yeni sistemdeki diğer değişiklikler ise soru sayısı sayısal 40 soru, sözel 50 soru olacak şekilde 90 soru olarak belirlenmesi. Branşlara göre soru sayılarında değişiklikler oldu. Üç yanlış cevabın bir doğru cevabı götürecek olması, standart sapmanın etkili olması, sınavın aynı gün iki oturum şeklinde olması gibi farklılıklar da dikkat çekiyor.

Sınavsız yerleşmek isteyen öğrenciler tercih dönemlerinde 5 okul tercih edecekler. Bu tercihlere yerleştirmede ise öğrencinin ikametgâh adresinin okula yakınlığı, okul başarı puanı, doğum tarihi, devamsızlık durumu gibi etkenler etkili olacak. Sınavsız yerleştirmeden faydalanacak öğrencilerin tercih ekranlarında çeşitli okul türlerinden 9 tane seçenek gelecek ve öğrenciler ekranlarında 5 tane okulu tercih edecekler.

Sınava girmek isteyen öğrenciler başvurularını yaptılar. Yapılan açıklama ile yaklaşık 996 bin öğrenci sınava başvuru yaptı. İlk yılda bu sayının yüksek olmasını normal olarak görmekte fayda var. Çünkü öğrenci ve veli sınavı görmek isteyecek ve öğrenci kendini deneyecektir. Önümüzdeki yıllarda bu sayı düşecektir diye tahmin ediyorum. İki oturumda gerçekleşecek sınavda sayısal bölümde 40 soru, sözel bölümde 50 soru ile karşılaşacak olan öğrencilerin bilmedikleri soruları boş bırakmaları kendileri için faydalı olacaktır. Üç yanlış cevap bir doğru cevabı götürecektir ve öğrencinin netinin düşmesine sebep olacaktır. Bu sebepten öğrencilerin emin olmadıkları soruları boş bırakmaları çok önemli bir konudur. Sözel bölümün 75 dakika, sayısal bölümün 60 dakika süreceği sınavda öğrenciler, bilmedikleri sorularda çok fazla takılırlarsa zaman kaybı yaşayacaklardır. Boş bırakmak bu noktada da öğrenciye fayda sağlayacaktır. Sınav 2 Haziran saat 09.30’ da gerçekleştirilecek. Öğrenciler ilk oturumda sözel bölümü çözecekler 45 dakika aradan sonra sayısal bölümü çözecekler. Sınavda sadece 8. Sınıf konularından sorumlu olacaklar. Öğrenciler 4 cevap şıkkından birini işaretleyeceklerdir. Sınav sonuçları değerlendirildikten sonra tercih sürecinde sınava giren öğrenciler hem sınav ile öğrenci alacak okullardan 5 tercih yapacaklar yerleşememe ihtimali göz önünde bulundurularak ek olarak sınavsız yerleştirme içinde ayrıca 5 okul tercihi yapacaklardır.

Sınava sayılı günler kala öğrenci ve velilerimize şu tavsiyeleri sunabiliriz:

  1. Bireyde stresin hiç olmaması ile çok olması başarıyı olumsuz etkilemektedir. Bu sebepten girecekleri sınav, eğitim hayatlarında önemli bir sınavdır. Fakat yaşamları boyunca basit bir testtir. Öğrenci ve veli bunu göz önünde bulundurarak aşırı stresten uzak durmalıdır.
  2. Bu zamana kadar disiplinli bir şekilde konularını çalışan öğrencilerin bu süreçten sonra yapması gereken bol soru çözümleri ve deneme çözümleri olacaktır. Konu eksiği olan öğrencilerimiz ise ivedi bir şekilde konu eksiklerini tamamlamaları gerekmektedir.
  3. Öğrencilerin ders çalışırken mola vererek ve günü periyotlara ayırarak çalışması önemlidir.
  4. Öğrenci kendisini başkaları ile değil kendisi ile kıyaslamalı. Yapmış olduğu deneme sınavlarında ölçü olarak bir önceki sınavı almalıdır. Ailelerin de bu konuda hassas olmaları önemlidir. Ergenlik sürecinde olan birey başkaları ile kıyaslanmaktan hiçbir zaman memnun olmayacaktır.
  5. Öğrenci bilemediği, hatırlayamadığı soruları boş bırakmalıdır. Çünkü bu sınavda üç yanlış cevap bir doğru cevabı götürecektir.
  6. Sınav soruları sadece 8. sınıf müfredatından oluşacaktır. Sene başındaki konuları hatırlama adına öğrencinin yapacağı kısa tekrarlar önem arz etmektedir.
  7. Merkezi sınava öğrenciler farklı okullarda girecektir. Sınava gireceği okul çok merkezi bir yerde, gürültü bir ortamda olabilir. Bu duruma öğrencinin alışması için ders çalışma zamanlarında gürültü ortamlarda da ders çalışarak bu duruma kendini alıştırması önemlidir.
  8. Ailelere de bu süreçte büyük görev düşmektedir. Aile ve çevresi sınavı gözünde ne kadar büyütürse öğrenciye yansıması da aynı oranda olmaktadır. Bundan dolayı sınav eğitim hayatı için önemlidir lakin birey, yaşantısı boyunca daha büyük sorunlar ile karşılaşabilecektir. Bundan dolayı sınavı yaşam ile eş değer tutmak hata olacaktır.
  9. Öğrenci zaman zaman kendine zaman ayırmalıdır. Sosyal ortamlarda bulunması ailesi ile vakit geçirmesi öğrenciyi rahatlatacaktır.

Sınava girecek bütün öğrencilerimize başarılar dilerim. Sınavsız okul tercihi yapacak öğrencilerimizin de kendilerine hangi okulun daha uygun olduğunu araştırarak tercih yapması gelecek hayatları için daha faydalı olacaktır.

Mustafa KILIÇ
Psikolojik Danışman

Yorum Yaz