2016 ÖSYS ve YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

0

Selamün Aleyküm arkadaşlar, yine bir tercih dönemi daha başlıyor, aileler ve öğrencileri tatlı bir stres sarıyor.Tercih aslında üniversiteye hazırlanmaktan daha zor. Yerleştiğiniz üniversite gelecekte ekmek kapınız olacak, ilerde mesleğinizi severek yapmak  istiyorsanız tercihleri dikkatli ve hatasız yapmalısınız, hangi bölüme gideyim, nasıl tercihte bulunayım, bölüm iyi mi? Gelecek vaat ediyor mu?  vs. vs. vs. sorularla başbaşasınız. Şimdi size bu sene yapılan değişikliklerden ve tercihten kısaca bahsetmek istiyorum.

 18 Temmuz 2016 Pazartesi günü sonuçlar açıklandı, 26 Temmuz-02 Ağustos 2016 tarihleri arasında tercih yapılacaktır. Kayıt işlemleri 15-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacaktır.

  • YGS tercih yapma puanı yükseldi.

 Geçen yılarda YGS’ ye girip, 140 ve üzeri puan alanlar YGS tercihi yaparken, bu seneden itibaren 150 ve üzeri alanlar YGS’den tercih yapabilecek.

  • Bu yılın kontenjanları…

Bu yılki üniversite kontenjanları geçen yıla oranla yüzde 5,27’lik artışla 867 bin 191 oldu. Devlet üniversitelerinin ön lisans ve lisans toplam kontenjanı 679 bin 176, vakıf üniversitelerinin toplam kontenjanı 167 bin 859, KKTC üniversitelerinin toplam kontenjanı 18 bin 266, diğer ülkelerdeki üniversiteler için ise bin 890 olarak belirlendi, bu yılki kontenjan geçen yıldan 43 bin 452 kişi daha fazla,

  • Tercih sayısı 30’dan 24’e indirildi.

Bu yılki üniversite tercih kılavuzundaki yeniliklerden biri de tercih edilecek üniversite sayısının 30’dan 24’e çekilmesi oldu.

YÖK bu sene öğrenci tercihleri ile yerleştirme ve kayıtlar arasındaki ilişkileri inceleyen bir rapor hazırladı. Bu rapordan çıkan sonuç, ilk 10 tercihten sonra kazanılıp yerleştirme yapılmasına rağmen kaydolma oranının düştüğü verilerine ulaşıldı. Bu konuda düzenleme yaptı, kayıt oranının yükselmesine katkı sağlamak için tercih sayısını 30’dan 24’ düşürdü.

Bir diğer değişiklik ise ön lisans sınavsız geçişte yapılmıştır. Sınavsız geçiş kontenjanı ile sınavlı geçiş kontenjanı yarı yarıya paylaştırılmıştır. Artık ön lisans programlarının kontenjanlarının yarısına YGS Puanı ile öğrenci alınacaktır.

Meslek Liselerinde Ek puanda 2012 yılı liseye girip 2016 yılında mezun olan öğrencilerimiz ek puandan yararlanamayacaklardır. Ancak 2011 ve önceki yıllarda giriş yapan öğrencilerimiz ek puan hakkı devam etmektedir.

  • Başarı sıralaması şartı…

Geçen yıl başarı sırası şartı getirilen programlar vardı, başarı sıralamasında aralarındaki fark yüz binleri bulan öğrencilerin aynı sınıfta, aynı öğretim üyesinden, aynı müfredatı takip etmesinin eğitim bilimi açısından doğru olmadığı görüldü.

Bunun için ilk olarak tıpta 40 bin, hukukta 150 bin sıralaması getirilmişti. Bu sene yenileri eklendi, mühendislikte (Orman, Ziraat, Su Ürünleri programları hariç, Gıda Mühendisliği programı dâhil) 240 bin, mimarlıkta 200 bin taban başarı sırası şartı getirildi.

  • Üniversiteler arasında kıyaslama yapılabilecek.

Geçen yılki tercih kılavuzunda, öğrencilerin bilinçli tercih yapmasını sağlamak için lisans programlarındaki öğretim üyeleri sayısı paylaşılmıştı, buna ek olarak bu yılki kılavuzda ilk kez üniversitelerin mezunlarının merkezi sınavlardaki başarılarına da yer verildi. Böylece adaylar, mezun başarısı açısından üniversiteler arasında karşılaştırma yapabilecekler.

Kılavuzda ayrıca, üniversitelerin programlarının hangilerinin akredite edilip edilmediğine dair bilgilere de yer verildi, bu kapsamda programların ulusal veya uluslararası kuruluşlarca akredite edilip edilmemesine göre mukayese edilebilecek,

  • Açık öğretim kontenjanları azaltılıyor.

2016’dan itibaren açık öğretim programlarında kademeli olarak kontenjan azaltılacak, “Dünyada öğrenci sayısı itibarıyla ikinci büyük üniversite olan Anadolu Üniversitesi ile işbirliği içerisinde bu sayısal büyüklüğün yanında alınan bir dizi kararla kalite açısından da ülkemizin uluslararası bir markası olması arzu edilmektedir.

Geçen yıl açık öğretim fakültesi programlarının toplam 206 bin 53 olan kontenjanı, bu yıl 169 bin 615’e düşürüldü.

  • Uzmandan Yardım…
  • Tercihte bulunurken muhakkak yardım alınmasında fayda var. Özellikle sizi iyi tanıyan biri olursa daha iyi olur. Tercih yapan kişi, yeteneğine ve kişiliğine uygun bölüm seçmelidir. Seçmiş olduğu bölümden ilerde meslek sahibi ve başarılı olmak istiyorsa tercihini doğru yapmalıdır.
  • Tercih yaparken sıralamayı göz önünde bulundurun, sıralamayı isteğinize göre yapın, ölü tercihe takılı kalmayın
  • Unutmayın kimin puanı yüksekse, o yerleşir, puana bakar tercih sırasına değil!
  • Tercih ettiğiniz okulun özel koşullarına dikkat edin.
  • Tercih yaparken, üniversiteden mezun olunca Devlete atanamasanız, özel sektörde iş bulabilme imkânına dikkat edin.

Son olarak unutmayalım; yanlış tercih bir yıl, yanlış üniversite dört yıl, yanlış meslek bir ömür götürür.

Doğru tercih için Gençlik Temel Lisesi’ne bekliyoruz.

                                                                                           Mehmet DOĞAN

                                                                       Özel Gençlik Temel Lisesi Rehber Öğretmeni

                       

Yorum Yaz